Sportcolumn David Steegen: Brussel, de wereld

David Steegen
© Brussel Deze Week
06/11/2013

Het zijn eigenaardige tijden. Als Brusselaar is het soms schrikken hoe de buitenwereld naar ons kijkt. Dat merk je overal. In de kantines van Vlaamse en Waalse sportclubs. In de politiek, op familiediners waar verwanten uit het noorden en het zuiden van het land soms meewarig over hun hoofdstad kouten.

Stad van te veel bestuurders volgens de ene. De enige stad van het land volgens de andere. Voor de overheden is Brussel de hoofdstad van Vlaanderen, België en Europa. Voor anderen is de hoofdstad de grootste werkgever van het land en draagt ze alle lasten. Voor sommige parlementsleden van de andere deelstaten is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een noodzakelijk kwaad, een bodemloze put die overgefinancierd wordt om het complexe gemeenschapsleven te organiseren. Geen enkele handleiding kan de Brusselse complexiteit aan. Nederlandstalige scholen bevolkt door anderstaligen? Onvatbaar voor de buitenstaander. Voetbalclubs waar soms tot vier talen gehanteerd worden? Je krijgt het hen niet uitgelegd. Brussel houdt nergens op.

Misschien is dat de redding van de stad. De Brusselse expats die in het groen gaan wonen. In de binnenstad worden dan weer alle talen van de wereld gesproken. Italiaans, Arabisch, Frans, Nederlands, Grieks, Engels en andere wereldtalen. Brussel, dat is Vincent Kompany, wereldburger, een held die de regionale kleinheid is ontstegen omdat hij vooral Brusselaar is. Brussel is Anthony Vanden Borre, begenadigde straatvoetballer met een gevoelige ziel. Vandaag schittert hij (bijna) weer na jaren van omzwervingen en dieptepunten en een zeldzaam hoogtepunt. Weerbare stadsjongen.

Brussel staat voor de immer ambitieuze atletiekfamilie van looppatriarch Jacques Borlée. Brussel, de eeuwige stad van Eddy Merckx die nooit Flandrien geweest zal zijn, wel een renner van wereldklasse waarvan afbeeldingen nog altijd in Frankrijk en Italië prijken in dorpscafés. Tijdloze man van de eeuwige roem. Brussel is RSC Anderlecht, nog steeds gerespecteerd in het buitenland, ondanks de steeds grotere kloof tussen de grote Europese miljoenenclubs uit de vooraanstaande voetballanden en paars-wit. Brussel is Union Sint-Gillis en RWDM Brussels, snakkend naar het succes van lang vervlogen tijden. De stad van vele voetbalfusies en aparte clubs zoals Anderlecht Milan, FC Réalistes de Mexico, Agrupacion Oviedo - Asturiana en FC Kosova Schaarbeek. Brussel staat voor zelfspot en trots.

Brussel, stad van de duizenden vrijwilligers die elke dag hun steentje bijdragen om het leven in de stad te verbeteren. Gemotiveerde jonge en minder jonge mensen die kosteloos leider worden van de scouts, jonge voetballertjes trainen, meisjes leren dansen en eetfestijnen helpen organiseren. Het middenveld, kloppend hart van de stad.

Stad van de cultuur, met de grote en de kleine c. Cultuur van alle talen, gezindten, stromingen en disciplines. Van Josse De Pauw over Raymond Goethals over Stromae tot de eclectische programmatie van de Ancienne Belgique. De grootste omwentelingen gebeuren altijd vanuit de onderbuik van de steden.
Brussel verandert elke dag weer. Wie in Brussel woont, moet sterk zijn. Anders worden de ongemakken van de stad onleefbaar. Want Brussel is de wereld en verdient meer respect. In goede en in kwade dagen.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Column, David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni