Sport en spel op Hippodroom van Bosvoorde

© brusselnieuws.be
27/11/2013

De Hippodroom van Bosvoorde wordt omgebouwd tot een recreatief park met onder meer een synthetische schaatsbaan en een uitkijktoren met deathride. De voormalige tribune wordt gerenoveerd en zal toeschouwers kunnen ontvangen voor culturele evenementen.

De Hippodroom van Bosvoorde wordt omgedoopt tot Droh!me en krijgt een nieuwe bestemming als groene vrijetijdspool ('melting park'). De eerste plannen zijn zopas voorgesteld door minister-president Rudi Vervoort (PS) en het bedrijf VO Group, dat de site van meer dan 30 hectare voor 15 jaar in concessie krijgt.

De renbaan moet een promenade worden die verschillende activiteitspolen met elkaar verbindt. De golfbaan in het midden kan blijven en krijgt het gezelschap van een synthetische schaatsbaan die het hele jaar door gebruikt kan worden.

De site moet ook een poort tot het Zoniënwoud zijn. Een uitkijktoren van 35 meter hoog zal een uitzicht over het bos en de stad bieden. Waaghalzen kunnen het platform verlaten met een deathride. Er komt ook een educatieve pool, met een natuurcentrum waar scholieren over het bos kunnen leren.

De initiatiefnemers beloven ook een belangrijk cultureel luik met heel wat ruimte voor landschapskunst. Vanaf de gerestaureerde tribunes kunnen tot duizend toeschouwers theatervoorstellingen, concerten of films in openlucht bijwonen.

Toegankelijk
Hoewel sommige attracties betalend worden, zal de toegang tot het terrein gratis zijn. "Alle Brusselaars moeten zich de site kunnen toe-eigenen", zegt minister-president Rudi Vervoort (PS). "Ook niet-Brusselaars en toeristen zijn uiteraard welkom. De site kan in de toekomst mee het imago van Brussel bepalen."

Voor de architectuur wordt een beroep gedaan op het bureau Art & Build, bekend van onder meer shoppingcomplex Docks Bruxsel. "Ons project wil het erfgoed respecteren en tegelijk voor een nieuwe dynamiek zorgen", zegt architect Luc Deleuze. "Een van de belangrijkste uitdagingen is de site beter zichtbaar maken vanaf de Franklin Rooseveltlaan."

De zware kosten van de renovatie van de beschermde gebouwen worden gedragen door de Maatschappij voor Verwerving van Vastgoed (MVV) van het Gewest. Goed voor een investering van 7 miljoen euro. De privé-uitbater, bekend van onder meer de Drive-In Movies aan het Jubelpark, pompt de komende jaren nog eens 4 tot 5 miljoen in het project.

In de lente van 2014 zouden de werkzaamheden moeten beginnen. Tegen dan moet het Circus Pauwels verhuizen. De voltooiing is pas voor 2017 maar volgend jaar al wil de concessiehouder enkele activiteiten organiseren om de site bekend te maken bij het publiek. "Over vijf jaar willen we 200.000 bezoekers per jaar halen", zegt Michel Culot van VO Group.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni