Special Olympics Nationale Spelen veroveren oosten van Brussel

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
29/04/2015

Om en bij de 3.400 atleten met een verstandelijke handicap, 1.200 coaches en begeleiders, dagelijks zowat 1.000 vrijwilligers. De cijfers die de Special Olympics Nationale Spelen op voorhand voorleggen kunnen tellen, maar van 13 tot 16 mei zal er pas echt indruk gemaakt worden. Met sportieve prestaties uiteraard, maar ook met de emotionele reacties die ze teweeg zullen brengen.

“De Special Olympics bieden iedereen (vanaf acht jaar) met een verstandelijke handicap, hoe licht of zwaar die ook is, de kans om aan sportieve activiteiten deel te nemen,” vertelt Valerie Rosenbaum (34), communicatieverantwoordelijke van de Special Olympics Nationale Spelen. “En of je de honderd meter nu in twintig seconden of in één minuut loopt, tijdens de Nationale Spelen krijgen sporters van alle niveaus een kans. We zorgen er wel voor dat de groepen zo homogeen mogelijk zijn door de atleten onder te verdelen volgens parameters als leeftijd, geslacht en behendigheidsniveau.”

De Special Olympics Nationale Spelen slaan voor hun 33ste editie terug hun tenten op in de hoofdstad. Het evenement wordt jaarlijks georganiseerd in een van de drie gewesten, maar komt maar om de vijf jaar naar Brussel. “Het budget en de gevraagde investering zijn daar belangrijke redenen voor. Het is namelijk niet evident om elke drie jaar dergelijke investeringen te vragen aan het Brussels Gewest. Al moet ik wel benadrukken dat de bereidwilligheid van Brussel groot is. De medewerking die we krijgen van de verschillende gemeentes waar het evenement plaatsvindt, is groot. We krijgen van Sint-Lambrechts-Woluwe bijvoorbeeld de sleutels van het Fallonstadion in handen.”

Op woensdag 13 mei worden de Special Olympics Nationale Spelen op gang gelopen met een Torch Run. Een groep lopers zal vanaf half drie 28 kilometer door de straten van de Brusselse gemeenten lopen waarin het evenement zal plaatsvinden. Naast Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe en Oudergem zullen de sporters tijdens het tornooi trouwens ook naar Overijse en Wemmel trekken voor het paardrijden en bowling. De eerste dag wordt afgesloten in Sportcity (Sint-Pieters-Woluwe), waar de hele karavaan in de late namiddag halt houdt voor de openingsceremonie.

“Donderdag beginnen de zowat 3.400 sporters er echt aan. Met dat aantal zitten we aan onze limiet, meer kan de infrastructuur waarover we beschikken niet aan. Er zijn maar liefst 4.500 andere sporters die niet kunnen deelnemen. Wij vragen dat iedere deelnemer zeker 75 trainingsuren achter de rug heeft, de reglementen kent en de spirit van de Special Olympics naleeft. Fair play is daarin bijvoorbeeld zeer belangrijk. De definitieve selectie hebben we in handen gegeven van de verschillende clubs.”
“Het drukke programma zal je onder meer voelen in het zwembad. Daar zal om de vijf minuten gestart worden, wat betekent dat er ook om de vijf minuten een medaille zal worden uitgereikt. Geluk, plezier, ontgoocheling … Als toeschouwer zal je in het zwembad allerhande emoties ervaren op korte tijd. En daar draait het toch om bij de Special Olympics.”

Koersen in Brussel
De emoties die een sportcompetitie als de deze met zich meebrengt, is iets dat in de kleren kruipt. Een van de redenen waarom het wordt georganiseerd, is dan ook om Jan met de pet te overtuigen en te betrekken. Dat lukt met mondjesmaat.

“Sport voor mensen met een verstandelijke handicap is lang taboe geweest, en is dat eigenlijk nog altijd. Dat taboe moet doorbroken worden. We werken daar aan door te tonen dat zij het recht hebben om te sporten en het ook goed kunnen. Ik kan geen precieze resultaten voorleggen, maar in de praktijk zie je wel wat gebeuren. Tijdens de Europese Zomerspelen, die vorig jaar in Antwerpen hebben plaatsgevonden, hebben we een zeer grote groep sporters laten logeren op verschillende plekken in België. Zowel in kleine als in grote gemeentes. Wel, we merken dat diegenen die zich toen hebben ingezet om bijvoorbeeld logies te voorzien, nog steeds interesse tonen om te helpen. Het is ook leuk dat onze atleten steeds meer erkenning krijgen via allerhande prijzen, zoals die van sportverdienste van hun gemeente.”

“Het is zeer motiverend om te zien hoe je mensen kan sensibiliseren. We organiseren bijvoorbeeld programma’s waarbij we jongeren een namiddag lang laten sporten met leeftijdsgenoten die een verstandelijke handicap hebben. Het enthousiasme dat dat teweegbrengt is mooi om te zien.”

Ook op sportief vlak zijn deze Spelen uiteraard een bezoekje waard. U kunt bijvoorbeeld zien hoe gymnasten elegant hun nummers afwerken, ondervinden hoe innig de band is tussen de ruiters en hun paarden en horen hoe druk de basketbalwedstrijden wel zijn. Of u kunt bocce ontdekken, een sport die te vergelijken is met petanque. En wanneer hebt u, buiten de Brussels Cycling Classic, nog eens een wielerwedstrijd in Brussel gezien (parcours in het Park van Woluwe)?

“Soms word je verrast door het niveau, ja. Voor iemand wiens motoriek niet goed ontwikkeld is, is het vastnemen van een bal en die in een ring gooien een echte topprestatie. Je moet dus kijken naar de persoon, naar zijn competenties en naar zijn inzet. Iedereen krijgt een deelnemersmedaille, maar het gaat uiteindelijk natuurlijk om die eerste plek, daarin verschillen deze Spelen niet van andere grote sportevenementen. Neem je een valse start, dan lig je eruit. De reglementen worden ook tijdens deze Spelen strikt gevolgd.”

Perfecte uitstap
Het oosten van Brussel zal geweten hebben dat de Special Olympics Nationale Spelen er worden georganiseerd. Dat er heel wat sporters en begeleiders afzakken las u al, maar het brengt ook een pak toeschouwers en vrijwilligers op de been. Rosenbaum spreekt over mogelijk negenduizend toeschouwers tijdens de openingsceremonie en een drieduizendtal mensen per dag op de verschillende locaties. En om heel de ‘machine’ te doen draaien, steken dagelijks maar liefst 1.000 vrijwilligers de handen uit de mouwen.

“Iedereen is welkom om langs te komen. Alles is gratis en er is veel animatie, ook voor de kleinsten. Eigenlijk is het de perfecte uitstap met de kinderen. Het is een groot feest voor de deelnemers en al de mensen er rond. Ik ben er nu al zeker van dat we op kippenvelmomenten mogen rekenen. Weet je, het is geen toeval dat vrijwilligers elk jaar vakantie nemen om te komen helpen.”

----------------------

ADVIES OP MAAT

De Special Olympics Nationale Spelen hebben ook buiten de sportvelden wat te bieden. Zo wordt er een kunsttentoonstelling georganiseerd waar een honderdtal geselecteerde werken te zien zullen zijn en eventueel gekocht kunnen worden. De sporters krijgen met het Healthy Athletes Program dan weer een consultatie op maat. “Ze zullen gecontroleerd worden door gespecialiseerde artsen,” vertelt Rosenbaum. “Het is voor hen niet evident om moeilijkheden of pijntjes te beschrijven. De artsen zijn gewend om met hen te werken en oplossingen te vinden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni