© UEJB

Spanningen tussen Joodse en Israëlkritische studenten aan ULB

© brusselnieuws.be
06/03/2015

Na een pro-Palestijnse betoging aan de ULB beschuldigden boze Joodse studenten, die het protest gefilmd hadden, de betogers van antisemitisme. Na een onderhoud met de rector concludeert die dat hun video de chronologie niet respecteert en "de feiten maar voor een deel weergeeft". De tegenpartij krijgt een tik op de vingers over haar woordgebruik.

Na de heisa over tussenkomst van de Israëlische ambassadeur aan de VUB eerder deze week is ook aan de ULB ophef ontstaan.

De studentenbeweging BDS organiseerde woensdag in het kader van de Israeli Apartheid Week een betoging op de campus Solbosch. Daarmee wou ze protesteren tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden. BDS staat voor ‘Boycot-Désinvestissement-Sanctions’, en is onderdeel van een wereldwijde beweging die precies met die drie drukkingsmiddelen de Israëlische overheid tot een ander beleid ten opzichte van de Palestijnen wil overhalen.

Voor hun protest hadden de studenten een ‘symbolische muur’ opgericht, naar analogie met de muur die Israël heeft gebouwd.

Toen een groepje Joodse studenten, die lid zijn van de UEJB (Union des Étudiants Juifs de Belgique) daar passeerden, werden zij naar eigen zeggen uitgescholden voor ‘zionisten’ en ‘terroristen’ door de pro-Palestijnse activisten.

'Virtuele gele ster'
De Belgische Liga tegen Antisemitisme (LBCA) reageerde meteen en liet donderdagmiddag weten dat het klacht indiende bij de rector van de ULB. Voorzitter Joël Rubinfeld had het tegen persbureau Belga “over een virtuele gele ster die de militanten van BDS gekleefd hebben op de rug van de Joodse studenten, wat van hen een doelwit maakt. (…) Wij vragen aan de academische autoriteiten van de ULB hun verantwoordelijkheid te nemen en de BDS-groep uit te sluiten.”

De Joodse studentenvereniging UEJB plaatste ook een filmpje van de gebeurtenissen online. Op de beelden is een manifestante van BDS te zien die via een luidspreker meerdere keren herhaalt: “Daar zijn ze. Zeg maar coucou (hallo, nvdr.) tegen de UEJB”, verwijzend naar hun camera. Na een cut in de beelden scanderen de BDS-campagnevoerders: “Zionisten, fascisten, het zijn jullie die de terroristen zijn”, zonder dat duidelijk vast te stellen is dat die woorden aan de Joodse studenten gericht zijn.

Alles filmen
Tot die conclusie kwam ook de ULB, na een spoedzitting met beide partijen. Rector Didier Verviers besloot na afloop BDS niet te straffen. “Het ging om een politieke betoging. De uitspraken van BDS werden gedaan tegenover de Israëlische staat”, vertelde Verviers vrijdagochtend aan de RTBF-radio. “Bij uitbreiding waren hun slogans trouwens ook gericht aan het adres van de universiteit, omdat wij samenwerken met Israëlische universiteiten en zij een totale boycot voorstaan.”

“Een Joodse student filmde de scène. De studenten van de UEJB hebben de gewoonte om alles wat de BDS-groep doet, in de gaten te houden en te documenteren. De BDS’ers hebben dat filmen humoristisch willen opvatten en zeiden daarom “Zeg coucou (hallo, nvdr.) aan de UEJB.” Toen de betoging voorbij was (...), herhaalde een groep studenten van BDS de zionisten-slogan, maar die was niet gericht aan de studenten van de UEJB.”

Na de vergadering met de rector kwam een compromis uit de bus. “BDS betreurt de onhandige en schadelijke woorden die het heeft gebruikt tijdens de betoging”, zei ULB-woordvoerder Nicolas Dassonville.

“Maar de twee partijen hebben samen ook geconcludeerd dat de beelden die UEJB heeft verspreid de chronologie van de feiten niet werkelijk naleven en maar een deel van de werkelijkheid weergeven. Hoewel de UEJB manifest tegen de BDS-beweging blijft, hebben beide groepen zich geëngageerd om elkaar in de toekomst te respecteren, en erkennen ze dat iedereen recht heeft op zijn ideeën (…), zonder daarom die van de tegenpartij te stigmatiseren.”

“Ik zie absoluut geen ‘broeihaard van antisemitisme’ aan de ULB”, zei rector Verviers nog in het radio-interview. “Onze plicht is beide groepen met elkaar in dialoog te laten treden.”

Hier kunt u het filmpje zelf bekijken:

Bericht door UEJB.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni