SP.A: ‘Fietspaden nodig in plaats van promotie’

© brusselnieuws.be
24/03/2014

Parlementslid Jef Van Damme (SP.A) vindt dat de Brusselse regering te veel geld stopt in fietspromotie, en te weinig in de aanleg van fietspaden. Hij pleit ook voor lichtere Villo’s en veilige fietsparkings.

De SP.A’er reageert daarmee op nieuwe cijfers die aantonen dat het fietsgebruik in Brussel gedaald is. Volgens hem liggen de prioriteiten van de Brusselse regering verkeerd.

“Het fietsbudget is enorm toegenomen, maar er werden amper fietspaden mee aangelegd. De afgelopen jaren werd er enkel ingezet op promotiebeleid zoals Bike Experience en Cyclovia. Het promotiebudget verdrievoudigde tot 1 miljoen euro per jaar. Maar dat ging ten koste van infrastructuur.”

Nochtans moet die infrastructuur prioriteit krijgen, vindt Van Damme. “De beste fietspromotie is de aanleg van een fietspad.” Veiligere fietspaden moeten ook nieuwe doelgroepen zoals ouderen en kinderen op de fiets krijgen.

Verder wil Van Damme de Villo-deelfietsen ook vervangen door lichtere exemplaren en in elk station vijf elektrische Villo’s plaatsen. Daarnaast vraagt hij veiligere fietsparkings en fietsboxen in woonwijken, liften op steile hellingen zoals de Kunstberg, en 100 kilometer extra fietspaden langs spoorlijnen en op grote en vlakke invalswegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni