SP.A en PS: ‘Beursplein moet voetgangerszone worden’

© brusselnieuws.be
16/09/2012
SP.A en PS hebben hun standpunt over de centrale lanen en het Beursplein nog eens in de verf gezet. Ze willen een autoluw Brussel waarbij de centrale lanen tussen De Brouckère en Fontainas een voetgangerszone worden. [+beeld]

Dat melden minister voor Brussel en verhinderd schepen Pascal Smet (SP.A), burgemeester Freddy Thielemans, OCMW-voorzitter Yvan Mayeur en voormalig schepen van Stedenbouw Henri Simons (PS) in een persbericht naar aanleiding van de Autoloze Zondag.

"Om het autoverkeer in de binnenstad terug te kunnen dringen, moet het verkeersplan voor de Kleine Ring uitgevoerd worden zodat de centrale lanen tussen het De Brouckèreplein en Fontainas voetgangersterrein worden", klinkt het. "Met uitzondering van leveringen tot 11u, hulpdiensten of mensen met een handicap kunnen er geen wagens meer rijden."

Het verkeersvrije Beursplein kan gebruikt worden voor culturele activiteiten, menen ze. "Het Beursplein en de Ortsstraat worden de ideale plaats voor grotere festiviteiten en de ontmoetingsplaats bij uitstek voor de Brusselaars."

De aanpassingen worden volgens de socialisten "een logisch vervolg op de vernieuwingen die het huidige college in de omgeving van de Grote Markt en de Dansaertstraat realiseerde."

"De voorbije legislatuur zijn er al heel wat straten autovrij gemaakt", vult woordvoerder Pieter Van Damme aan. "Kijk maar naar de Varkensmarkt, het Muntplein, de omgeving van Sint-Katelijne. We willen verder gaan op dat elan."

Picknick
De afgelopen maanden was er heel wat te doen rond de centrale lanen. Na een oproep van filosoof Philippe Van Parijs (ULB) werd er verschillende keren gepicknickt aan het Beursplein met de eis voor meer kwalitatieve openbare ruimte. De actievoerders van Picnic the Streets vinden dat de Stad de voorbije jaren te weinig gerealiseerd heeft op dat gebied, en dat de veranderingen te traag komen. Burgemeester Thielemans beloofde al in 2001 om werk te maken van autoluwe centrale lanen.

"De beslissing voor de heraanleg was al genomen voor die acties plaatsvonden, maar de discussie van de voorbije maanden heeft het bestaande proces versterkt", zegt Van Damme. "We willen er nu sneller werk van maken en dat ook duidelijk naar buiten brengen."

Ook andere partijen kwamen al met voorstellen voor de zone: Open VLD denkt bijvoorbeeld aan een ondertunneling van het Beursplein. SP.A en Groen vinden dat een slecht idee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni