‘Sorry, we’re open’: Facebookpagina verzamelt adressen die niet sluiten

KH
© brusselnieuws.be
23/11/2015

Niet iedereen vindt het logisch om het openbare leven lam te leggen omwille van het terreuralarm. Op de Facebookpagina ‘Sorry we’re open’ worden daarom adressen verzameld van zaken die open blijven. “In tijden van terreur moeten we de rug rechten.”

De impact van het terreuralarm op het dagelijkse leven in Brussel is erg groot. Heel wat mensen stellen dan ook vragen bij de maatregelen.

De Facebookpagina ‘Sorry we’re open’ is een concreet gevolg van die vragen. We lezen er bijvoorbeeld welke cafés rond Flagey allemaal openblijven ondanks de verhoogde dreiging, dat een bowling in het centrum niet sluit en welke frituur in de buurt frieten blijft bakken.

Rug rechten
“Wanneer de terreurdreiging het hoogste niveau bereikt moet de samenleving haar rug rechten”, luidt het op de pagina. “Het laatste wat we nu met zijn allen moeten doen is bang terugtrekken. #mêmepaspeur.”

“Angst is gewoon een slechte raadgever”, zegt initiatiefnemer Gerben Van den Abbeele aan onze redactie. “Het idee van de pagina is ook ingegeven door het gevoel dat de reactie misschien wel wat buitenproportioneel is. Toegegeven, dat is maar een gevoel. Maar als iemand een aanslag wil plegen, kan dat toch nog steeds? Zelfs in Parijs is het leven niet op die manier lamgelegd.”

Elders klinken gelijkaardige reacties. "Het minste waar we nu op mogen rekenen is een heldere en volledige verklaring achteraf, want dit gaat wel erg ver allemaal", schrijft De Morgenjournalist Bart Eeckhout op zijn Facebookpagina.

Op plekken waar wel evenementen geannuleerd worden, leidt dat dan soms weer tot wrevel. De afgelaste brunch in de Tricoterie in Sint-Gillis lokte bijvoorbeeld onderstaande reactie uit.

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni