Solvay Sport Terhulpsesteenweg

Solvaysport-site: ‘Er zijn vijftig projecten mogelijk’

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
09/04/2014

De bouwpromotor Aspria wil een privésportclub bouwen op de leegstaande Solvaysportsite aan het Ter Kamerenbos. De buurtbewoners zijn tegen. “De stedenbouwkundige regels moeten gerespecteerd worden.” Zij krijgen voorlopig gelijk van twee van de drie betrokken gemeenten.

De Solvay-sportsite ligt op het grondgebied van Brussel, aan de Terhulpsesteenweg, maar Ukkel en Watermaal-Bosvoorde zijn vlakbij. De internationale vastgoedinvesteerder Aspria heeft met de voormalige sportterreinen van chemiereus Solvay plannen. Aspria wil een groot sportcomplex met onder meer zwembaden, tennisvelden, bars en een restaurant en mikt op een rijker expatpubliek.

Op zich geen wilde plannen voor een terrein dat nu al duidelijk een sportfunctie heeft, maar de buurtbewoners vinden dat het project en vooral het daaraan gekoppelde hotel dat Aspria ook wil bouwen overbodig. Marco Ranieri: “We zijn niet tegen projecten, maar wel tegen projecten die een loopje nemen met de regels. Aspria wil hier een hotel neerzetten naast de sportfaciliteiten. Dat mag niet volgens het gewestplan. De sportvelden moeten bovendien in open lucht liggen, wat duidelijk niet de bedoeling is bij zo’n privéclub. Dat men ons een goed voorstel doet. Er zijn bij wijze van spreken vijftig projecten mogelijk die allemaal beter zijn.”

Volgens buurtbewoner Ranieri houdt het plan ook geen rekening met de bevolkingsdruk. “De jongste jaren zijn er veel tweeverdienersgezinnen in deze wijk komen wonen, waardoor de druk toegenomen is. Er zijn volop woningen bijgekomen. We zouden ook graag nog wat open ruimte hebben.”

Ranieri beklaagt zich over de onduidelijkheid die de procedure kenmerkt. “De gemeenten Brussel en Ukkel volgen de kritiek van de buurtbewoners en zijn tegen de bouw van een hotel. Watermaal-Bosvoorde is voor. In Brussel heeft men het belang van groene ruimte begrepen en de impact die zulks kan hebben op de biodiversiteit in de stad. In Bosvoorde niet. Ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft zijn zeg.”

Tijdens een overlegcommissie vorige week lieten het Brusselse stadsbestuur en Leefmilieu Brussel alvast weten niet voor het huidige project te zijn. Het advies is echter niet bindend, waardoor het project alsnog zou kunnen doorgaan. De stedenbouwkundige administratie van het gewest is alleszins voor. In principe heeft het gewest het eindbeslissingrecht, maar volgens Brussels schepen van Stedenbouw Geoofroy Coomans de Brachène (MR) zou een eenzijdige goedkeuring met succes aangevochten kunnen worden voor de Raad van State.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni