Socioculturele verenigingen: 'Subsidies verminderen te drastisch'

© brusselnieuws.be
07/01/2014

Acht socioculturele verenigingen, waaronder Curieus en de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging, zien hun subsidies in Brussel dalen, soms zelfs drastisch. Vrouwenorganisatie Femma krijgt dan weer heel wat meer geld. VGC-raadslid Jef Van Damme (SP.A) vindt de herverdeling te weinig transparant.

VGC-collegelid voor Cultuur Bruno De Lille (Groen) besliste voor de kerstvakantie over de subsidies voor socioculturele verenigingen in de komende jaren. Daarbij zijn een aantal opmerkelijke verschuivingen op te merken.

21 verenigingen krijgen de basissubsidie van 12.500 euro, maar 7 van hen krijgen geen subsidie (meer) voor de Brusselwerking. Onder andere de Brusselse afdeling van Curieus, de Humanistisch-Vrijzinnige Verenigingen (HVV) en de Federatie van Zelforganisaties (FZOVL) zien hun Brusselsubsidie volledig wegvallen. Zij krijgen daardoor tot 55.000 euro minder dan vorig jaar.

Organisaties als Femma, VTBKultuur en Internationaal Comité krijgen dan weer tot 50.000 euro meer.

Raadslid Jef Van Damme (SP.A) kan zich niet vinden in de beslissing. “Dit is veel te drastisch. De verenigingen die geen subsidie meer krijgen voor hun Brusselwerking, worden daarmee de facto opgedoekt. Zij moeten hun coördinator in Brussel opgeven. Terwijl bijvoorbeeld Curieus en de FZOVL echte instituten zijn, die al straffe dingen hebben verwezenlijkt in Brussel.”

Onafhankelijke commissie
Het VGC-college volgde de beoordeling van een onafhankelijke commissie, die aan de verenigingen scores toekende. “Dat gebeurde op basis van kwaliteit in plaats van op kwantiteit, zoals vroeger”, zegt kabinetschef voor VGC-aangelegenheden Bert Schreurs. “De commissie heeft gekeken naar aspecten als gemeenschapsvorming, interculturaliteit, dynamiek en dergelijke. De werking moet afgestemd zijn op Brussel.”

De commissie kende punten toe, de administratie besliste om vanaf een score van 7 op 10 een subsidie toe te kennen. De punten van de verenigingen die uit de boot vielen, lagen tussen de 6 en de 7. De verenigingen die hun subsidie geschrapt zien, krijgen wel een overgangsbedrag in 2014, de helft van wat ze kregen in 2013.

Van Damme vindt de procedure niet transparant genoeg. “De criteria zijn te vaag en bovendien is er geen beroepsprocedure. Het is niet voldoende duidelijk waarom de verenigingen moeten stoppen. Het valt ook op dat een aantal onder hen zich in linkse hoek situeren. Wij gaan de exacte motivatie dan ook opvragen.”

Video: organisaties verliezen subsidies

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni