‘Vraag om blanke taxichauffeur is onaanvaardbaar’

© brusselnieuws.be
24/10/2014

Het kan niet door de beugel dat taxibedrijven zouden ingaan op de vraag van een klant om een blanke chauffeur. Dat zegt Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A), die een onderzoek belooft en Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V). Uit een rondvraag bleek dat vier van de acht ondervraagde taxibedrijven geen probleem heeft met zo’n vraag.

De rondvraag van Metro gebeurde bij vier Brusselse en vier Vlaamse taxibedrijven. De helft daarvan vond het geen probleem om in te gaan op de vraag van de klant als die om een blanke chauffeur vroeg. Twee bedrijven weigerden in te gaan op de vraag, nog twee andere reageerden verbolgen.

Minister Smet is in ieder geval verontwaardigd. “Dit is regelrechte discriminatie en compleet onaanvaardbaar", klinkt het. Smet heeft de administratie en de bevoegde inspectie de opdracht gegeven om de zaak te onderzoeken.

Ook het Interfederaal Gelijkekansencentrum waarschuwt. Directeur Jozef De Witte stelt dat zowel vragen om een blanke chauffeur, als ingaan op die vraag illegaal is. Volgens hem heeft het ook gevolgen voor het aantal ritten en dus het loon van chauffeurs met een andere afkomst.

Debaets: 'Ontoelaatbaar'
Ook staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) vindt het “ronduit fout” dat bedrijven ingaan op discriminerende verzoeken. “Zowel het ingaan op als het verzoek om een blanke chauffeur is ontoelaatbaar”, zegt ze. “We zijn enerzijds tevreden dat een aantal bedrijven niét op dat verzoek wou ingaan en de vraag zelf afkeurde, maar anderzijds moet er actie komen tegen dit soort discriminatie. Al te vaak gebeurt dit namelijk ook bij het verhuren van appartementen of bij sollicitaties.”

Debaets wil dan ook mee aan tafel schuiven bij overleg met de sector over de zaak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni