Pascal Smet 2
© Bart Dewaele

Smet: 'VGC moet Muntpunt betalen'

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
23/04/2014

Vlaams minister voor Brusselse Aangelegenheden Pascal Smet (SP.A) heeft Muntpunt op de agenda van het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie geplaatst. Muntpunt heeft financiële problemen.

Dat heeft Smet gezegd in de Commissie Brussel en de Rand van het Vlaamse parlement waar hij werd ondervraagd door Willy Seghers (N-VA), Paul Delva (CD&V) en Yamila Idrissi (SP.A).

De belevingsbibliotheek Muntpunt zit in geldproblemen omdat VGC-collegelid Bruno De Lille (Groen) zijn financiële engagementen niet nakomt. Het is zo erg gesteld dat zelfs de aankoop van boeken dreigt stil te vallen. Dat is drie weken geleden gebleken uit een brief die Brussel Deze Week kon inkijken.

Het meest opvallende is de gebrekkige inbreng in de ICT : eerst engageerde de VGC zich om 700.000 euro te betalen, alras pitste collegelid Bruno De Lille (Groen) er 100.000 euro van af om tenslotte maar 300.000 te betalen. In een commissie van de VGC die op het lek volgde, twijfelde De Lille aan het nut van het informaticasysteem. Smet : “Dat is vreemd. Het ICT-systeem is uitgetekend door een stuurgroep waar ook de VGC deel van uitmaakte. De Lille heeft het rapport sinds 2011. Hij heeft er tot twee weken geleden nooit opmerkingen over gemaakt.”

De achterstallige werkingsmiddelen zouden in september betaald worden. Maar daar zijn Smet noch Delva tevreden mee : dat is de rekening doorschuiven naar het volgende college. Deze week donderdag staat het punt op de agenda van het VGC-college. Smet wil dat de VGC betaalt vóór de verkiezingen.

De Lille gaat op 8 mei met Muntpunt rond de tafel zitten, maar dat is volgens de Vlaamse parlementsleden en Smet veel te laat, dat is twee maand na de brief. Dat laat zien dat hij de problemen niet au sérieux neemt, menen zij.

Smet zei nog dat er afgesproken is dat de Vlaamse Gemeenschap en de VGC ieder de helft van de werkingsmiddelen en de inrichting – zoals ICT - van Muntpunt betalen. Als alle uitgaven – verbouwingen, erfpacht – in rekening gebracht worden, betaalt de Vlaamse Gemeenschap 80 procent, de VGC 20 procent.

Delva, Idrissi en Seghers vinden alle drie dat Muntpunt als vlaggenschip van de Vlaamse Gemeenschap moet slagen. En dat iedereen zijn engagementen moet nakomen. Delva vindt het een geruststelling dat het alleen De Lille is die niet wil betalen en niet het hele college. Idrissi hoopt dat Smet te weten komt wat de ware reden van De Lille is. Idrissi : “Anders lijkt het op moedwil om iets kapot te maken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni