Smet: 'Oude MIVB-bussen doneren aan Palestina'

© brusselnieuws.be
17/04/2015

Oude MIVB-bussen zouden dienst kunnen doen om openbaar vervoer uit te bouwen in Ramallah, de de facto hoofdstad van Palestina. Dat heeft mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) laten vallen, die in Ramallah op werkbezoek is op uitnodiging van de VN-organisatie voor stedelijke ontwikkeling, VN-Habitat.

De Brusselse mobiliteitsminister ontmoette er Palestijnse ministers, de burgemeesters van de grote steden, professoren en zakenlui.

Smet legde uit aan La Capitale waarom VN-Habitat hem uitnodigde: “Brussel is een stad waarvan het beleid volledig op de auto gericht was. Dat zijn we nu aan het veranderen, door bijvoorbeeld de afbraak van het Reyersviaduct en de voetgangerszone op de centrale lanen. Zo kan Brussel een voorbeeld worden voor de Palestijnse steden, die volledig focussen op het autoverkeer. Voetgangers, fietsers en openbaar vervoer krijgen er geen aandacht.”

“De problemen uit het verleden (in Brussel, red.) maken ons net geloofwaardig”, zegt Smet in De Morgen. We kunnen aanduiden waar het fout liep, waar de oplossingen liggen, maar ook wat de obstakels zijn om verandering door te voeren. Er werkt een Belg bij het VN-Agentschap en die vond het interessant om ons uit te nodigen.”

Samenwerkingen tussen universiteiten
En de Brusselse minister van Mobiliteit heeft al meteen een paar ideeën gelanceerd. “Experts van de MIVB kunnen advies komen geven bij de uitbouw van busnetwerken in Ramallah en omgeving. In Brussel nemen we de voertuigen uit roulatie na zeven jaar, hier zijn de jongste bussen zes jaar. Waarom zouden we ze niet doneren?”

De beslissing is nog niet genomen, geeft Smet toe in De Morgen, “maar dit is niet zomaar een losse flodder. Ik ga dit bij mijn thuiskomst aankaarten bij mijn collega Bianca Debaets (CD&V) van Ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast kunnen we samenwerkingen opzetten tussen de Palestijnse universiteit en de VUB, om expertise uit te wisselen.”

“Dit zijn denkpistes”, reageert de woordvoerder van Smet aan brusselnieuws.be. “Bij zijn terugkeer moeten we met de bevoegde diensten en de MIVB samenzitten om te zien of die plannen haalbaar zijn.”

In Brussel Deze Week van komende woensdag vindt u een uitgebreid verslag van Smets reis, van hun plaatselijke verslaggeefster.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni