Smet: ‘Geen sprake van besparingen bij de MIVB’

© brusselnieuws.be
28/10/2014

Mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) ontkent dat er gesnoeid wordt in het budget van de MIVB. Eerder raakte bekend dat er voor 2015 37 miljoen euro zou verdwijnen uit het investeringsbudget.

De Tijd en L’Echo berichtten dinsdagochtend over besparingen bij de MIVB. Voor 2014 ging het om 5 miljoen euro die door Beliris, de federale investeringspot voor Brussel, niet aan de MIVB zullen worden uitgekeerd. Voor het jaar erop ging het om 37 miljoen euro die zouden verdwijnen uit het investeringsbudget. Dat zou dan weer gevolgen hebben voor de invoering van de automatische metro.

In eerste instantie werden die cijfers door het kabinet-Smet ook bevestigd, maar later op de dag ontkent de minister dat het om besparingen gaat. "Het klopt dat er straks een raad van bestuur is van de MIVB", zegt Pascal Smet. "Maar verder is er van de berichtgeving niets aan. De cijfers die genoemd worden zijn fragmentair en de conclusies die eruit getrokken worden kloppen niet. Het Brussels gewest blijft investeren in het openbaar vervoer, het net en de dienstverlening. De dotatie van de MIVB stijgt in 2015 met 40 miljoen euro, er is dus geen sprake van besparingen.”

De MIVB moet volgens Smet wel haar begroting actualiseren om al eerdere vertragingen in rekening te brengen. “De begroting voor 2015 is realistisch en houdt geen rekening met eventuele dotaties van Beliris, omdat daarover nog geen gesprekken hebben plaatsgehad”, zegt Smet. “Ook de automatisering van metrolijnen 1 en 5 blijft behouden, al zijn de vertragingen in de uitvoering ervan nu wel weerspiegeld in de begroting 2015."

De raad van bestuur van de MIVB zit dinsdagmiddag samen. Daarna volgt er uitsluitsel over de zaak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni