'Slimme' zone 30 rond scholen op gewestwegen

© Belga
10/09/2015

Vanaf midden volgend jaar worden Brusselse gewestwegen in de buurt van scholen uitgerust met variabele verkeersborden die een zone 30 instellen voor en na de schooluren. Dat kondigt Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) aan. Dat moet de bestuurders een groter respect opbrengen voor de zone 30 en voor een vlottere doorstroming van het verkeer zorgen, meent ze.

De variabele zone 30 wordt aangegeven door twee verkeersborden: bovenaan het klassieke driehoekige verkeersbord dat de nabijheid van een school aangeeft (A23), onderaan een zone 30 verkeersbord (F4a) dat oplicht op welbepaalde tijdstippen. De zone 30 wordt zo enkel ingesteld wanneer er zich kinderen in de schoolomgeving bevinden (aankomen 's morgens, vertrekken 's middags of 's avonds en bij schoolse activiteiten). Wanneer er geen schoolkinderen in de buurt zijn, geldt de zone 30 niet langer.

"De variabele verkeersborden stellen de zone 30 enkel in op momenten dat er schoolkinderen in de buurt zijn. Autobestuurders tonen met deze slimme benadering meer respect voor de zone 30 en passen hun snelheid aan", zegt staatssecretaris Bianca Debaets. "Buiten de momenten waarop schoolkinderen op weg zijn, kan het verkeer op de gewestwegen vlotter doorstromen. De variabele zone 30 is voor mij een samenspel van verkeersveiligheid, mobiliteit en de visie van Smart City waar slimme technologie het leven in de stad verbetert."

De komende maanden wordt opgelijst op welke plaatsen de zone 30 variabel kan worden gemaakt. De eerste variabele borden worden in de tweede helft van 2016 geïnstalleerd. In Vlaanderen zijn dergelijke borden reeds jaren vertrouwd in het straatbeeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni