Sint-Rochuskerk vangt elke nacht tot 100 asielzoekers op

© Belga
20/11/2015

Nu de vooropvang in het WTC III-gebouw volzit, moeten de vluchtelingen op zoek naar alternatieven om de steeds kouder wordende nachten door te brengen, in afwachting van hun registratie bij Dienst Vreemdelingenzaken.

In de nacht van donderdag op vrijdag kregen opnieuw 108 asielzoekers onderdak in de Sint-Rochuskerk in de Brusselse Noordwijk.

Meer dan 2.000 asielzoekers wachten momenteel de datum op hun oproepingsbrief af. Omdat de WTC III-site al meer dan een week de maximumcapaciteit heeft bereikt, gaan hulporganisaties zoals het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk en het burgerplatform dat ontstaan is uit het Maximiliaanpark, op zoek naar alternatieven.

De Sint-Rochuskerk is al sinds de maand september een vast adres voor wie een nacht in de buurt van Dienst Vreemdelingenzaken moet doorbrengen. Oorspronkelijk bood de kerk plaats aan 20 tot 25 mensen, nu schommelt het aantal tussen 80 en 100. De kerk gaat 's avonds open om 20.00 uur, er is thee, koffie en brood en 's morgens om 10.00 uur moet iedereen terug weg. Het burgerplatform regelt wie in de kerk blijft slapen. In principe zijn daar geen vrouwen en kinderen bij, omdat zij voorrang krijgen van het Rode Kruis in de WTC III-site.

Hotel Mozart
Naast de Sint-Rochuskerk kunnen ook mensen terecht in jeugdherberg Jacques Brel bij Madou en hotel Mozart op de Kaasmarkt. Het Rode Kruis lanceerde ook al een oproep aan andere kerken om de deuren open te stellen voor de asielzoekers. De Begijnhofkerk, waar lange tijd Afghanen verbleven, beslist binnenkort of ze hierop ingaat.

Pastoor Hugo Van Geel roept iedereen op zoveel mogelijk plaatsen open te doen. "Gisteren heeft het in Brussel de hele dag geregend. We hebben verschillende mensen op straat aangetroffen, met drie dekens, maar kletsnat. We moeten meer inspanningen doen, zeker nu het kouder wordt. Het zijn toch ook mensen. Ik nodig iedereen uit eens samen met de asielzoekers een nacht op straat door te brengen. Ook de stad zou een inspanning moeten doen. Verschillende handelszaken staan leeg. De mensen zouden daar toch overdag kunnen verblijven. Alle beetjes helpen", aldus nog de pastoor.

De reportage van tvbrussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni