Sint-Pietersziekenhuis is voorbereid op ebola-patiënten

© FM Brussel
08/10/2014

Het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel is naar eigen zeggen voldoende voorbereid op een mogelijke ebola-patiënt. Het ziekenhuis heeft als een van de enige in ons land verschillende quarantainekamers.

Enkele dagen geleden wees een Amerikaanse studie uit dat België een risico van veertig procent loopt dat het ebola-virus tegen het einde van de maand hier opduikt. Het Sint-Pietersziekenhuis is naar eigen zeggen op dat moment klaar om een besmette patiënt op te vangen.

Het ziekenhuis is sinds de SARS-epidemie van midden jaren 2000 immers voldoende voorbereid op besmettelijke ziektes. Het heeft als een van de enige ziekenhuizen in ons land verschillende quarantainekamers.

Eenmaal een patiënt mogelijk besmet zou zijn met ebola, treedt er meteen een procedure in werking. “Die procedure is dat een bepaalde geneesheer onmiddellijk opgebeld wordt”, legt Myriam Suys, hygiëniste bij het ziekenhuis, uit. “Die arts zal alles nog eens controleren en meteen ook contact opnemen met de inspecteur volksgezondheid. De patiënt zelf wordt sowieso in een aparte kamer geplaatst. Rond de kamer van de patiënt wordt een omgeving gecreëerd die een tussenzone vormt tussen de rest van het ziekenhuis en de kamer van de patiënt.”

Uittredend minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx is voorstander van een aparte ebola-eenheid in het militair ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek, maar daar is volgens defensieminister Pieter De Crem geen budget voor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni