Sint-Lambrechts doet gemeenteraad over na taalincident

© brusselnieuws.be
19/12/2014

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe doet op kerstavond de laatste gemeenteraadszitting over. De nodige documenten waren pas enkele uren van tevoren in het Nederlands bezorgd. 'De Nederlandstaligen worden duidelijk geminacht', zegt raadslid Philippe Geelhand (Open VLD).

Bij de voorbije zitting van de gemeenteraad moesten een aantal nieuwe belastingen gestemd worden. Maar enkele documenten waren pas enkele uren van te voren in het Nederlands aan de gemeenteraadsleden bezorgd, in plaats van de wettelijke zeven dagen op voorhand.

Raadslid Philippe Geelhand (Open VLD) vond dat niet kunnen. “Ik vroeg uitstel van de stemming, want het getuigde van gebrek aan respect tegenover de Nederlandstaligen. Het FDF weigerde dit, op de gebruikelijke minachtende wijze. Ik heb dan de zaal verlaten tot na de stemming, en heb vervolgens laten weten dat ik er een zaak van zou maken.”

Daarop volgde een uitnodiging voor een nieuwe gemeenteraad op 24 december, waar de stemming zal worden overgedaan.

Schepen van Informatica en Financiën Xavier Liénart bevestigt dat de documenten niet tijdig bezorgd werden. “De vertaling was er, maar er is iets misgegaan bij het versturen ervan. Daardoor hebben de Nederlandstaligen ze te laat gekregen.”

“Toen daarover opmerkingen kwamen, hebben we beslist de stemming over te doen. We willen geen zaak voor de Raad van State riskeren.”

Volgens Liénart ging het om een eenmalig incident. “Onze vertaaldienst zet alle documenten om naar het Nederlands. Dat kan al eens een dag later zijn, maar meestal gaat dat zonder problemen.”

Monddood
Volgens Geelhand is het incident echter tekenend voor de houding van het stadsbestuur tegenover de Nederlandstaligen.

“Burgemeester Maingain (FDF) heeft geen respect voor de minderheid in zijn gemeente. Als een Nederlandstalige partij een interpellatie doet, komt dat slechts uiterst summier in het pv. Wij worden monddood gemaakt. Ook de benoeming van Liénart tot schepen voor de relatie met de Franstaligen in de Rand was een provocatie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni