Sint-Joost maakt nu toch werk van zone 30

© brusselnieuws.be
11/02/2016

De gemeente Sint-Joost-ten-Node begint met de aanleg van zones 30 in de buurt van scholen. De gemeente van burgemeester Emir Kir (PS) kreeg eind vorig jaar kritiek van oppositiepartij Groen omdat de zone 30, die in de buurt van scholen nochtans verplicht is, in Sint-Joost niet bestaat. Daar wil het gemeentebestuur nu verandering in brengen.

De gemeente is begonnen met het aanleggen van de verschillende zones en de verkeersborden aan de La Sagesse-Philomèneschool zijn inmiddels besteld. Ook crèches zouden in aanmerking komen voor een zone 30 en het gemeentebestuur bekijkt ook of de maatregel moet worden uitgebreid naar sportcentra en speelpleinen.

Emir Kir wil dat zijn straten veilig zijn voor voetgangers. “De straat wordt opnieuw een plek waar samengeleefd kan worden,” zegt de burgemeester in een persbericht. “We willen dat onze gemeente een plaats is waar elke burger de openbare ruimte veilig kan gebruiken.”

Twee maanden
Oppositiepartij Groen vroeg in december 2015 de hulp van het Brussels Gewest om burgemeester Emir Kir (PS) te overtuigen om een zone 30 aan de scholen in te voeren. Ondanks de wettelijke verplichting, waren er nog steeds schoolomgevingen in Sint-Joost, waar automobilisten 50 kilometer per uur mochten rijden.

Bianca Debaets (CD&V), staatssecretaris voor verkeersveiligheid, gaf Kir twee maanden de tijd om de correcte verkeersborden te plaatsen. “De burgemeester heeft twee maanden de tijd om de borden wel te plaatsen. Gaat de gemeente daar niet op in, dan mag ik dat zelf vanuit het Gewest zelf plaatsen, maar de kosten zijn uiteraard voor de gemeente,” vertelde de staatssecretaris in december 2015 aan tvbrussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni