Regio broodovenhuisje SAB foto ingezondenCMYK

Sint-Agatha-Berchem: samen bakken in collectieve broodoven

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
27/05/2015

Sint-Agatha-Berchem is opnieuw een broodovenhuisje rijker, dankzij negen maanden bouwijver door vrijwilligers. Initiatiefnemer Berchem Lokaal en Duurzaam (Bled) gaat de broodoven uitbaten namens het OCMW.

Zondag 31 mei om 11 uur wordt de oven feestelijk in gebruik genomen. Iedereen is welkom. De collectieve broodoven is een idee van Bled. Bled combineert sinds 2012 diverse burgerinitiatieven. Eerder al steunde Bled het collectief gebruik van het Kipkot, een repair café, de gemeenschapsboomgaard en de collectieve groentetuin. Bled organiseert ook kooklessen, afgestemd op ecologie en duurzaamheid.

Dat is ook waarvoor de broodoven gaat dienen. De bedoeling is dat burgers weer aandacht krijgen voor oudere (en vergeten) technieken. Het samen ‘traditioneel’ bouwen in groep was daar een eerste stap toe. Het Museum voor Oudere Technieken (MOT) van Grimbergen, begaan met de renovatie en conservatie van oude bakovens, sprong gratis bij om bouwadvies te geven. “Het OCMW en vooral Brussels Leefmilieu (project Duurzame Wijken) financierden het bouwmateriaal, goed voor 4.000 euro,” zegt Lieve Walravens van Bled.

“We willen maandelijks onder Berchemse burgers gaan bakken in de oven; dat versterkt het gemeenschapsgevoel. Dit project draait vooral rond het aanzwengelen van een sociale cohesie, burgerparticipatie en wijkactiviteiten, naast aandacht voor duurzaamheid. Verder kan de broodoven ook voor ‘ontdekkingsworkshops’ dienen, voor scholen en private groepen.”

Pie Konijn
De oven staat op de grens van het OCMW-gebouw (voordien Albert Laurent) en de collectieve tuin achter hoevetje Pie Konijn. Het OCMW haalt er een zoveelste troef mee binnen om sociale activiteiten te promoten. “Samen met anderen deeg maken en iets bakken zorgt voor veel voldoening. Het zorgt voor een geluksgevoel bij elementaire dingen,” aldus Eric Nsanzabandi Gasore, kabinetschef van de OCMW-voorzitter. “In plaats van gebakken pizza’s te kopen of voorverpakt brood, kunnen burgers ook samenkomen en dit broodovenhuisje gebruiken.” In de nieuwe broodoven kunnen tot twintig broden tegelijk gebakken worden.

Collectieve Broodoven, ingebruikname op zondag 31 mei vanaf 11 uur. De Selliers de Moranvillelaan 91, 1082 Sint-Agatha-Berchem, www.bled1082.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni