S1428 Erard Bakkerij

Shop Joy: Bakkerij Erard

Katrien Lindemans
© Agenda Magazine
27/05/2014

Hebt u nog een warme bakker die uw ochtenden opvrolijkt? De bewoners van de buurt rond Georges Henri in Sint-Lambrechts-Woluwe wel en het is niet de minste: Bakkerij Erard, die onlangs zelfs het Handmade in Belgium-kwaliteitslabel kreeg opgespeld door Unizo.

Na negen jaar in de Victor Hugolaan in Schaarbeek verhuisden meneer en mevrouw Erard naar Sint-Lambrechts-Woluwe. Daar namen ze in 1966 een bakkerij over. In 1988 gaven ze de fakkel door aan zoon Karel en zijn vrouw Mireille. Aan het aanbod en de recepten van weleer werd al die jaren bijna niet gesleuteld. Muffins en donuts gaat u er dus niet vinden, maar wel zo'n 24 soorten brood, een tiental soorten koffiekoeken en de klassiekers onder de pateekes, zoals een pensee en een linzer. Als een van de weinigen in de streek maakt Karel ook de tartine flamande, naar zijn vaders recept en op basis van amandelen.

Mensen ontbijten lang niet meer elke dag. En ook supermarkten en bakkersketens zorgen voor stevige concurrentie in de sector. Elke week gaat er in België wel een warme bakker dicht, volgens Karels bloemleverancier. Die brengt om de drie weken trouwens zo'n 3,5 ton bloem. En daarmee maken de bakker en zijn helper dagelijks brood en zoetigheden in het atelier vlak achter de winkel. Allemaal ambachtelijk, niets is geautomatiseerd. Onder andere daarom kreeg de bakkerij het Handmade in Belgium-label.

De oven bevindt zich op amper 10 meter van de toonbank. Verser kunnen het brood en de taartjes dus bijna niet. Geen wonder dat de bakkerij kan rekenen op een trouwe aanhang. Tijdens het weekend staan ze voor 7 uur 's ochtends al aan te schuiven voor pistolets. En voor de tweede lading warme pistolets om 8 uur is de rij nog langer. Sommige klanten komen zelfs vanuit Kortenberg om hun zondagse ontbijt. Heel warm aanbevolen dus.

adres: Prekelindenlaan 79, Sint-Lambrechts-Woluwe, 02-733.64.89

open: wo > zo van 6.45 > 13.00 & 14.30 > 18.30

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Shop, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni