Het Errerahuis, de ambtswoning van de Vlaamse regering, wordt opnieuw 'bewaakt' door twee witstenen sfinxen. De twee beelden waren aan het gebouw verdwenen, maar werden eerder dit jaar door de Vlaamse overheid aangekocht op een veiling.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA-) huldigde de beelden, die wellicht zijn gemaakt naar het evenbeeld van twee maîtresses van de Franse koning Lodewijk XV, woensdag in.

Toen de Vlaamse overheid in 1992 het Errerahuis (voltooid in 1782) aan de Koningsstraat kocht waren de witstenen sfinxen die er in het verleden hadden gestaan al verdwenen. In het voorjaar van 2015 doken de sfinxen plotseling op in Londen. Nazaten van de familie Errera boden ze te koop aan via het veilinghuis Christie's. De Vlaamse overheid kocht de beelden onmiddellijk. Woensdag werden de twee beelden officieel ingehuldigd door minister-president Geert Bourgeois en Edgar Goedleven, de auteur van het boek 'Het hotel Errera'.

Minister-president Bourgeois toonde zich "verheugd" dat de twee beelden opnieuw de wacht houden bij Errera. "Deze beeldbepalende architectuurelementen maken immers integraal deel uit van de geschiedenis en de ziel van het prachtige monument dat het Errerahuis is".

Opmerkelijk aan de sfinxen is dat ze "naar alle waarschijnlijkheid" gemaakt zijn naar het evenbeeld van de twee meest beroemde courtisanes van de achttiende eeuw, Madame de Pompadour en Madame du Barry. "Waarom deze maîtresses van de Franse koning Lodewijk XV werden afgebeeld blijft evenwel een raadsel", luidt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni