Sekteleiders eind maart opnieuw voor correctionele rechtbank

© brusselnieuws.be
02/03/2015

De oprichter en leiders van de sekte Ogyen Kunzang Chöling verschijnen op 30 maart opnieuw voor de correctionele rechtbank. Zij staan terecht voor frauduleuze praktijken en verkrachtingen, en zouden mogelijk personeel van twee Elsense kruidenierszaken-restaurants in hun ban houden.

Ogyen Kunzang Chöling (OKC) is een netwerk van Tibetaans-boeddhistische centra opgericht door de Belg Robert Spatz. OKC staat sinds 1997 op de lijst van sekten en wordt sindsdien gevolgd door het gerecht.

Er volgden zeventien huiszoekingen. Elf jaar later kwam het tot een rechtszaak voor wat het gerecht omschrijft als "frauduleuze praktijken." Via een beroep bij het Hof van Cassatie komt de zaak nu opnieuw bij de correctionele rechtbank terecht.

"Eén van de verwezen rechtspersonen exploiteert momenteel nog steeds twee kruidenierszaken-restaurants in de gemeente Elsene", klinkt het in een persbericht van het parket. "Het is mogelijk dat de werknemers van deze kruidenierszaken-restaurants niet uit vrije wil voor rekening van deze rechtspersoon werken. Het lijkt er immers op dat hun vrije wil uitgeschakeld werd."

Daarnaast is ook sprake van verkrachtingen en aanrandingen van de eerbaarheid, ook van vrouwen die op het ogenblik van de feiten minderjarig waren. Sommige van die feiten zouden plaatsgevonden hebben in de gemeente Aiseau-Presles (Henegouwen), waar Spatz zich buiten weten van de gerechtelijke en administratieve overheden zou gevestigd hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni