Secundair: genoeg plaats, maar 243 leerlingen zonder school

© brusselnieuws.be
03/03/2015

243 leerlingen die een plaats zoeken in het secundair Nederlandstalig onderwijs, kregen geen plaats in een van hun voorkeurscholen. Dat maakt het Lokaal Overleg Platform (LOP) bekend. 1.265 jongeren kregen wel al een plaats toegewezen.

Van de 1.487 leerlingen die een plaats wilden in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel werd dus ongeveer 15 procent ‘ongunstig geordend’. Dat betekent dat ze niet terecht kunnen in een school waarvoor ze een voorkeur opgaven.

Dat de leerlingen ongunstig geordend werden betekent niet dat er voor hen geen plaats is. “Door het grote aantal aanmeldingen voor een beperkt aantal scholen, kunnen niet alle leerlingen in hun school van eerste keuze toegelaten worden”, zegt het LOP.

Plaats is er trouwens genoeg, want in het eerste jaar secundair zijn er 1.505 plaatsen beschikbaar.

Ongeveer de helft van de 243 ongunstig geordende leerlingen gaf slechts één voorkeurschool op, wat hun kansen op een plaats aanzienlijk verminderde, zeker als het om een zeer populaire school ging. Nog eens een honderdtal leerlingen gaven slechts twee of drie voorkeurscholen op. Slechts 13 ongunstig geordende leerlingen gaven vier of meer voorkeurscholen op.

“Het LOP bezorgt aan de leerlingen die aan geen enkele school toegewezen werden een overzicht van de scholen met nog beschikbare plaatsen”, klinkt het nog.

De leerlingen die wel een school toegewezen kregen, kunnen in de meeste gevallen terecht in de school van hun keuze. Het gaat dan om 1.060 leerlingen. Nog eens 138 leerlingen komen in hun tweede keuze terecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni