Schrijver Jef Aerts: 'Ik schrijf liever dan vakantie te nemen'

Patrick Jordens
© Brussel Deze Week
07/03/2013
De Jeugdboekenweek is volop aan de gang, en 2013 is uitgeroepen tot Jaar van het Voorlezen. Hoog tijd dus om eens een echte schrijver naar de klas te halen. En zo geschiedde: Jef Aerts, schrijver van het kinderboek Het kleine paradijs, was te gast in de vijfde klas van 'De bloeiende kerselaar'. En om het feest compleet te maken: voor een keertje moesten de leerlingen niet op vragen antwoorden, maar mochten zij zelf de vragen stellen.

Soufian: Schrijf je enkel boeken voor kinderen, of ook voor volwassenen?
Jef Aerts (J)
: Ik ben eigenlijk begonnen met boeken voor volwassenen, vier romans heb ik al geschreven. Maar in die boeken speelden kinderen en jongeren wel vaak een belangrijke rol. En sommige mensen zeiden: "Komaan, Jef, probeer ook eens iets voor kinderen te schrijven." Ik ben dan eerst begonnen met een paar gedichten voor kinderen, daarna verhalen en nu uiteindelijk een boek. Het kleine paradijs is vorige zomer verschenen.

Soufian: Was het moeilijk om een kinderboek te bedenken?
J
: Om eerlijk te zijn: ik denk dat ik liever voor kinderen schrijf. Een boek voor volwassenen moet vaak nogal ernstig zijn, terwijl je in een kinderboek als vanzelf met je fantasie aan de slag kan. Mijn hoofd ontploft vaak van de ideeën, en in een kinderboek kan ik die precies makkelijker kwijt. In het begin was het wel een beetje zoeken, want ik had geen zin om te kinderachtig te schrijven. Ik vind het belangrijk dat ook kinderen mooie en poëtische teksten te lezen krijgen. Het mocht dus wat de taal betreft zeker niet te simpel zijn, maar tegelijk wil je ook een verhaal vertellen dat zoveel mogelijk lezers kunnen volgen.

Nawal: Waar haal je je inspiratie vandaan?
J
: Dat is voor elk boek een beetje anders. Als schrijver loop je altijd rond met je ogen, oren en neus wagenwijd open. Alles wat je ziet, sla je op. En eens je begint te schrijven, komen die dingen dan naar boven en sijpelen ze binnen in je verhaal. De inspiratie voor Het kleine paradijs heb ik deels gevonden in een oud en minder gekend bijbelverhaal, over het aards paradijs. Eentje waar Adam eerst samenleeft met Lilith, en niet met Eva. Maar Lilith heeft zo haar eigen willetje, ze is nogal zelfstandig en uiteindelijk laat ze Adam in de steek. Dat vond ik een interessant idee. Maar ik kreeg ook inspiratie door een verblijf in Zuid-Afrika. Toen ik daar was, bestond de apartheid nog, waardoor de blanken aan de ene kant van een muur woonden en de zwarten aan de andere kant. Daar was ik echt door geschokt. De idee van een ommuurde stad, zoals beschreven in Het kleine paradijs, komt daar ook vandaan: een stad waar slechts enkele mensen het goed hebben, en alle anderen enkel kunnen dromen van dat 'paradijs', en in sloppenwijken moeten wonen.

Leya: Hoelang doe je erover om een boek te schrijven?
J
: Dat wisselt, maar voor Het kleine paradijs heeft het in totaal twee jaar geduurd (de mond van zowat alle leerlingen valt open, red.). Ik had eerst een verhaal van zo'n twintig bladzijden, daarna werd het plots tweehonderd pagina's dik. Maar toen wilden ikzelf en de uitgeverij het toch nog anders... Als je schrijft, moet je vaak herschrijven, stukken schrappen en nog eens herschrijven. Het is nooit van de eerste keer goed. Natuurlijk heb ik niet twee jaar aan een stuk elke dag geschreven, maar toch min of meer. Misschien vind ik dat wel het moeilijkste: dat je je idee voor je boek soms heel lang moet kunnen 'vasthouden' tot het goed zit. Soms is dat wel vloeken! Maar op zich schrijf ik meestal heel graag. Voor mij is schrijven als vakantie nemen. Meer nog, ik doe het liever dan vakantie nemen (lacht).

Violaine: Wilde je als kind al schrijver worden?
J
: Mmm, ik wilde graag iets doen met tekenen, muziek of schrijven. In het begin verzon ik vooral verhaaltjes bij de tekeningen die ik maakte. Maar ik was ook helemaal zot van dieren, dus dacht ik ook aan dierenarts. Uiteindelijk is het schrijver geworden. En weet je wat zo leuk is: ik kan nu zoveel verhalen over dieren verzinnen als ik wil (lacht).

(En daarna las Jef nog een fragment voor uit het spannende Het kleine paradijs. De kinderen hingen aan zijn lippen...)

WIN! Benieuwd geworden naar Jefs wilde fantasie? Zazie mag drie exemplaren van Het kleine paradijs cadeau geven.

Ken je het antwoord op deze makkelijke vraag: hoe heette de eerste vrouw van Adam? Stuur je antwoord voor 16 maart naar zazie@bdw.be, en vermeld je naam, leeftijd en adres. SUCCES!

-------------------------
Meer weten over het leesplezier van deze vijfdeklassers? Kijk op www.klasindemedia.be.

Klas in de Media is een samenwerking tussen de Brusselse media (FM Brussel, tvbrussel, brusselnieuws, BDW) en het Onderwijscentrum Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni