Elke maand richt Zazie haar schotelantenne op een thema, geplukt uit het wereldnieuws. Deze maand: ziek zijn in Afrika.

Ebola. Dat is een hele besmettelijke ziekte. Je krijgt er hoge koorts van. Wie ebola heeft, mag andere mensen niet meer aanraken. Het virus verspreidt zich via zweet of bloed.

Mensen sterven vaak aan ebola. Tijdens de zomer is er veel over de ziekte gepraat. Want in West-Afrika is er momenteel een epidemie (=plaag). Eind deze zomer waren al 1.300 mensen gestorven aan ebola. Dokters zetten alles op alles om de ziekte te stoppen.

In België kan je makkelijk naar de dokter als je ziek bent. We hebben veel dokters en goede ziekenhuizen. Dat is niet altijd zo in Afrika, waar dorpen ver van de stad liggen. En de autowegen zijn er vaak slecht en hobbelig.

Veel Afrikanen kunnen ook geen dokter betalen. Daar bestaat niet zo’n systeem zoals bij ons: de ‘sociale zekerheid’. Dat wil zeggen: alle Belgen, gezond én ziek, stoppen elk jaar samen geld in één grote pot. Wie naar de dokter moet, krijgt geld terug uit die pot. Wie niet ziek wordt, krijgt natuurlijk niets terug. Maar zo helpt iedereen wel de zieke ‘pechvogels’.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni