Scholen bang voor Brussel: JES biedt gratis stadsklassen aan

© brusselnieuws.be
21/01/2015

Heel wat scholen in Vlaanderen en Wallonië maken zich zorgen over de veiligheid in Brussel, en stellen uitstapjes naar de hoofdstad uit. Nergens voor nodig, zegt stadslabo JES. Nadat een school afhaakte, biedt de vereniging nu een gratis stadsklas aan.

Eerder deze week kwam een school uit Halle in het nieuws nadat ze een uitstapje naar Brussel had uitgesteld. Een stad met militairen in het straatbeeld past niet in de leefwereld van de kinderen, klonk het.

Ook stadslabo JES, dat onder andere stadsklassen organiseert, merkt dat scholen zich zorgen maken.

“We krijgen vaker telefoontjes met vragen”, zegt Nele Hoste. “Een school vroeg al om een brief met uitleg die ze naar de ouders konden sturen, nog een andere school vroeg om het programma te veranderen wegens de terreurdreiging. Ook musea krijgen tegenwoordig dat soort vragen.”

Onlangs annuleerde ook een school de volledige stadsklassen. Om scholen te overtuigen toch de stap naar Brussel te zetten, biedt JES nu die plek gratis aan aan de eerste school die zich aanbiedt.

“We zijn ervan overtuigd dat de kennismaking met Brussel een meerwaarde is voor de kinderen”, zegt Hoste. “We willen de angst counteren, en daarom bieden we een school de kans om gratis en onder onze professionele begeleiding, de stad in veel van haar facetten te leren kennen. En als we dan toch militairen zien, dan kaderen we dat op maat van de kinderen.”

De school die zich als eerste aanbiedt, krijgt twee gratis overnachtingen en een uitgewerkt programma voorgeschoteld, voor maximaal 55 kinderen van de laatste graad basisonderwijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni