Schilder Roger Somville overleden

EVC
© brusselnieuws.be
01/04/2014

De Brusselse schilder Roger Somville is maandag in Ukkel op 90-jarige leeftijd overleden. In het metrostation Hankar maakte hij een grote muurschildering, en ook het museum van Elsene bezit werk van hem.

Somville was een van de bekendste schilders uit Franstalig België. Hij combineerde realisme met neo-expressionisme.

Hij werd geboren op 13 november 1923 in Schaarbeek. Hij studeerde aan de Brusselse Académie Royale des Beaux-Arts en bij schilder Charles Counhaye.

Somville leidde 38 jaar lang de Academie voor Schone Kunsten in Watermaal-Bosvoorde. Hij stelde tentoon in de hele wereld.

In het metrostation Hankar kan men zijn zeshonderd vierkante meter grote muurschildering - Onze Tijd (Notre Temps) uit 1974-1976 bewonderen. In Square, het vroegere Congressenpaleis, hangt zijn wandtapijt De triomf van de Vrede (1963).

Onder meer het Museum van Elsene (de houtskooltekening Famille) en het Musée d'Art Contemporain de l'ULB bezitten werk van hem. Ook de gemeenten Anderlecht en Molenbeek hebben werk van hem in hun collectie.

Roger Somville was lid van de Kommunistische Partij van België.

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op vrijdag 4 april in het crematorium van Ukkel.

Reacties
Minister van Cultuur van de Franse Gemeenschap Fadila Laanan (PS) brengt dinsdagmorgen in een persbericht hulde aan Roger Somville. "Hij bracht de kunst tot in het hart van de stad, waar hij zich goed voelde. Als geëngageerd kunstenaar zette hij de mens centraal".

Volgens Anne Carre, collectieverantwoordelijke van het Museum van Elsene, prijst zijn lyrisch realisme. "De kunst van Somville verankerd in de sociale werkelijkheid. Hij was gedreven door sociaal optimisme, gekoppeld aan maatschappijkritiek."

st1\:*{behavior:url(#ieooui) }/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";}

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni