Scheren om te mediteren: cursus scheren café Monk

Nele Heerwegh
© Brussel Deze Week
24/11/2005
Het art-décozaaltje van café Monk is vanaf 24 november het sfeervolle decor voor een cursus scheren op grootvaders wijze. Redenen genoeg waarom u uw modern scheerapparaat zou inruilen voor een klassiek open scheermes: het is milieuvriendelijk, hygiënisch en het resultaat is perfect. Maar vooral: zich scheren moet opnieuw een moment van onthaasting zijn, vindt kapper James.

In acht lesuren, gespreid over vier donderdagavonden, wijdt kapper en barbier James u in in de ambachtelijke kunst van het scheren met een klassiek open scheermes. Op het programma staan: demonstratie en theorie van een volledige scheerbeurt, 'uitscheren' of 'opscheren' in de praktijk, gezichtsmassage en nazorg.

Kapper James heet eigenlijk Jan Mestdagh. Zijn artiestennaam is een spitsvondige samenvoeging van de beginletters van zijn voor- en familienaam. Hij belandde toevallig in de kappersstiel, maar al vlug werd zijn beroep een passie. Zijn kapsalon noemt hij zijn 'universiteit': hij krijgt er heel verschillende mensen over de vloer, van wie hij veel kan leren. De kapper fungeert ook als biechtvader, omdat zijn klanten hun problemen aan hem toevertrouwen.

James is een ware scheerfanaat. Als kleine jongen keek hij vol bewondering toe als zijn vader zich scheerde. Het hele ritueel fascineerde hem: het polijsten van het mes met de scheerriem, het inzepen, de elegante scheerbewegingen… De techniek van het scheren leerde hij van zijn grootvader.
Scheren betekent voor James een moment van meditatie. Het ritueel vereist een diepe concentratie, hij komt dan helemaal tot rust. De cursus richt zich dan ook tot mannen die zichzelf graag verwennen en even een moment van onthaasting willen inlassen. Vrouwen zijn natuurlijk ook welkom: zij moeten wel een partner meebrengen om te oefenen. Niet gevaarlijk
Een ouderwetse en tijdrovende manier van scheren, denkt u misschien? Volgens James helemaal niet. Het kost ongeveer drie maanden oefenen voor men de techniek helemaal onder de knie krijgt. Maar eens u er bedreven in bent, duurt het scheren met een klassiek mes zeker niet langer dan scheren met een modern apparaat. Bovendien is deze methode milieuvriendelijk, in tegenstelling tot het gebruik van wegwerpmesjes. Een klassiek scheermes gaat langer dan een mensenleven mee, vertelt James. Zelf bezit hij messen van meer dan 40 jaar oud. Omdat het mes gemakkelijk te reinigen is, is het ook een hygiënische manier van scheren. Bovendien geeft de klassieke scheermethode een perfect resultaat, een fris gevoel en een heel gladde huid. Het klassieke mes is efficiënter dan een elektrisch scheerapparaat, vindt de kapper. En hij werkt ook een laatste vooroordeel de wereld uit: scheren met een klassiek mes is niet gevaarlijk. In geen van zijn cursussen heeft iemand zich ooit ernstig gesneden.
Welk materiaal heeft u nodig? Allereerst een klassiek open scheermes. Scheermessen bestaan in verschillende maten: 2/8ste duim wordt gebruikt om nekharen weg te halen, een baard kunt u er niet mee scheren. 5/8ste duim is de meest gebruikte maat, geschikt voor lichte tot matig zware baarden. Mesjes van 6/8ste duim kunnen zwaardere baarden aan. De messen bestaan ook uit verschillende metaalsoorten, meestal gechromeerd staal. Dat is gemakkelijk te scherpen en scheert bovendien aangenaam. Belangrijk is de messen na gebruik goed te laten drogen. Voor zwaardere baarden kan een inoxstalen mes handig zijn: dat blijft langer scherp maar is moeilijker om terug te scherpen.

Onontbeerlijk is ook de scheerriem, nodig om het scheermes te polijsten. Die wordt vervaardigd uit rund- of juchtenleder, een zeer fijn soort leder van jonge runderen, bedekt met een laagje berkenolie. Een scheerborstel, scheerzeep, sponshanddoeken, aftershave, een voldoende grote spiegel en een vochtinbrengende crème staan ook op het lijstje. Gebruik liefst geen agressief scheerschuim, maar wel een neutrale glycerinezeep voor de gevoelige huid of zeep op basis van amandelolie, raadt James aan.

Een spanriem en een slijpsteentje kunnen heel af en toe van pas komen. Met de spanriem kunt u het mes terug scherp maken. Het slijpsteentje dient om een scheermes een nieuwe snede te geven.
De aanschaf van het scheermateriaal vraagt een zekere investering. Maar het gaat dan ook een leven lang mee, in tegenstelling tot wegwerpmesjes.
Tijdens de cursus kan u uw eigen scheergerei meenemen, maar tijdens de eerste les kunt u ook materiaal kopen, aangeboden door de Koordenwinkel. Een degelijke basisuitrusting heeft u vanaf 80 euro.
Tot slot nog enkele basistips van de scheerexpert voor wie zich op eigen houtje wil wagen aan de klassieke scheermethode: gebruik zeker een scherp mes, zeep u goed in, span met de hand de huid aan en zorg ervoor dat het mesje een hoek van 30 graden vormt.

:: Cursus scheren met een klassiek open scheermes, donderdag 24 november, 1, 8 en 15 december om 20 uur in Café Monk, Sint-Katelijnestraat 42, Brussel.
Inschrijven kan via e-mail of telefonisch: jamestdagh@skynet.be, 02-452.82.83 of 0476-48.67.14.
De inschrijving is geldig na ontvangst van het inschrijvingsgeld (85 euro) op rekeningnummer 293-0023648-35 (Mestdagh J.) met vermelding 'cursus scheren'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni