Schepmans: 'Molenbeek 2014 was succes ondanks beperkte middelen'

EVC
© brusselnieuws.be
27/01/2015

Burgemeester Françoise Schepmans (MR) maakt een positieve balans op van Molenbeek 2014. De gemeente was toen culturele hoofdstad van de Franse Gemeenschap. Toch geeft ze toe dat het voor sommige activiteiten moeilijk was om de lokale bevolking te bereiken.

Sint-Jans-Molenbeek was in 2014 de culturele hoofdstad van de Franse Gemeenschap. Toegegeven, het initiatief was minder zichtbaar dan Bergen 2015, maar die Waalse stad is dan ook Europese culturele hoofdstad, en beschikt daardoor over veel meer middelen.

Toch maakt Schepmans een positieve balans op van het evenement. MolenStart, de openingsavond, lokte 1.000 bezoekers. Voor het project MolenVoices - twee zangevenementen in de Sint-Jan-de-Doperkerk in april - was er een samenwerking met de toenmalige culturele hoofdstad Riga.

MolenZik, met een concert van Max Romeo op het Gemeenteplein, was goed voor 4.000 bezoekers. Het Gemeenteplein zat toen afgeladen vol. Minpunt was de totale afwezigheid van buurtbewoners. "Reggaemuziek sloeg niet aan bij de jongeren uit de buurt", aldus Schepmans. "De meeste projecten konden wel rekenen op een belangrijke participatie van de bevolking."

'Te weinig subsidies'
Schepmans stelt wel vast dat Waalse steden als La Louvière en Luik, die de titel droegen vóór Molenbeek, 500.000 euro subsidies kregen, terwijl haar gemeente het met 350.000 euro moest stellen. Daar staat wel tegenover dat de Franse Gemeenschapscommissie CoCoF ook met 350.000 euro over de brug kwam, het Brussels Gewest met 50.000 euro. De gemeente zelf trok er 140.000 euro voor uit.

Waait het positieve effect van het cultuurjaar helemaal over? "Neen", zegt Schepmans. "Er zijn blijvende sporen. En de gemeente Molenbeek neemt het logo van Molenbeek 2014 over: een windmolentje."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Politiek , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni