Schepenwissel SB

Schepenwissels komen eraan

Bettina Hubo, Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
09/12/2015

Volgens de politieke afspraken gemaakt na de gemeenteraadsverkiezingen werden enkele stoelen in het schepencollege toegezegd voor drie van de zes jaar. Tijd voor wissels onder de Nederlandstalige schepenen: op 15 december in Berchem, na 15 januari in Jette en Koekelberg.

In Jette geeft Christine Gallez van Ecolo haar schepenambt door aan Nathalie De Swaef (Groen), die Bernard Van Nuffel (Ecolo) vervoegt. Na de verkiezingen van 2012 had Ecolo-Groen recht op twee schepenzitjes. Annemie Maes (Groen) verkoos echter het Brussels parlement boven het schepenambt. Haar zitje ging eerst naar de ervaren Christine Gallez. Zo had De Swaef de tijd om zich warm te lopen. De Swaef wordt geen Vlaamse schepen (bevoegdheid van Brigitte Gooris van Open VLD). De Swaef staat, net zoals Gallez nu, in voor Mobiliteit, Ontwikkelingssamenwerking, Duurzame Ontwikkeling en Huisvesting. “Zeker op mobiliteitsvlak zijn er tal van uitdagingen: de aanleg van tram 9, het Spiegelplein en de ondergrondse parkeergarage,” zegt De Swaef. “Voorts wil ik de ‘Jette Met’ verder uitbouwen en het ontwikkelingsproject van Jette in Marokko meer bekendheid geven.”

Het college van Sint-Agatha-Berchem telt twee Nederlandstalige schepenen van CD&V-signatuur: Vincent Riga en Agnès Vanden Bremt, waarvan de eerste meer bevoegdheden krijgt. De tweede staat haar stoel van Nederlandstalige Cultuur, Jeugd, Academie, Bibliotheek en Onderwijs af aan Peter Decabooter (ook LBR, CD&V). Belangrijkste doelstelling voor de legislatuur 2012-2018 bleek de uitbreiding van het Nederlandstalige onderwijs. Daarmee wou Berchem tegemoetkomen aan de tien procent instroom van nieuwkomers. Vanden Bremt: “We laten in 2016 een studie uitvoeren voor de bouw van een nieuwe school (op het terrein die de Kerkfabriek nu aan de Unescoschool ter beschikking stelt voor 2016-2017, red.). De studie staat ingeschreven in de begroting 2016 voor 200.000 euro.” De renovatie van de Oude Kerk die Vanden Bremt als prioritair in 2013 naar voor schoof, moet Decabooter afwerken. “Het wordt een veeljarenplan, beginnend in 2016 met het podium en de verwarming. Nadien volgt de rest,” aldus Vanden Bremt. “Er zal in 2016 geld voor moeten vrijkomen,” voorspelt aankomend schepen Decabooter. De onderzoekspiste blijft open om de muziekacademie aan een bijkomend lokaal te helpen – de voorbije drie jaar werden er twee extra lokalen toegekend. “Er blijft een geldprobleem, gezien de uitgestelde inkomsten vanuit de federale overheid. In de kelders van Le Fourquet willen we een open kunstenaarsatelier inrichten,” zegt Decabooter. Met het pensioen van eerste schepen Jean-Marie Colot (LBR), gaan de bevoegdheden Financiën, Openbare Werken, Netheid, Noord-Zuidbetrekkingen, Parken en Aankoopcentrale herverdeeld worden onder de burgemeester, schepen Riga en Marie Kunsch (LBR).

In Koekelberg tot slot neemt Robert Delathouwer (SP.A) na bijna dertig jaar afscheid van het schepenambt. Hij geeft zijn sjerp door aan Dirk Lagast die hem ook al verving tussen 2001 en 2006, toen Delathouwer onder meer staatssecretaris was in de Brusselse regering. Lagast neemt de bevoegdheden van Delathouwer gewoon over: Nederlandstalige Cultuur, Jeugd, Onderwijs, naast Werk en Volksgezondheid. Voor die laatste bevoegdheid wil Lagast speciale aandacht hebben. “Ik wil iets doen aan de problematiek van alleenstaande ouders en armoede in de gemeente.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni