Schepencollege Sint-Joost op verbroederingsreis in Turkije

EVC, SVG
© Brussel Deze Week - brusselnieuws.be
15/10/2014

Zes van de acht leden van het schepencollege van Sint-Joost zijn een week op reis naar Eskisehir. Met deze Turkse stad heeft Sint-Joost een stedenband. Vlaamse schepen Beatrice Meulemans (SP.A) is niet mee met de 20-koppige delegatie. Zij heeft bedenkingen bij de uitstap net nu spanningen tussen Turken en Koerden oplopen.

De verbroedering tussen Sint-Joost en de Turkse stad Eskisehir dateert van september 2013, toen de relaties tussen Koerden en Turken minder gespannen waren. Met het oprukken van de fundamentalisten van IS in Koerdisch gebied in Irak en Syrië is daar nu verandering in gekomen.

Maandag bombardeerde het Turkse leger stellingen van de Koerdische PKK, die door Turkije en het Westen als een terreurgroep wordt beschouwd. “Is dit wel een goed moment om met het bijna volledige schepencollege naar Turkije op reis te gaan?", vraagt Bea Meulemans zich af. "Er wonen ook veel Koerden in Sint-Joost.”

Burgemeester Emir Kir (PS) is samen met het schepencollege, gemeenteraadsleden en gemeente-ambtenaren op bezoek in Eskisehir om de verbroedering te bezegelen. Onder hen ook een MR-gemeenteraadslid (oppositie). Ecolo-Groen verkoos niet mee te gaan aan het begin van het parlementaire jaar.

De verbroedering past in het raam van de vijftigste verjaardag van de Turkse migratie naar België. De delegatie heeft een onderhoud met de burgemeester van Eskisehir en wisselt tegelijk informatie uit over de openbare reinheid. Ze bezoekt ook een rusthuis.

De 20-koppige delegatie trekt ook naar hoofdstad Ankara en naar Emirdag, waar zowat de helft van de Turkse Belgen van afkomstig is. Ook met de grotere stad Eskisehir hebben veel Turkse Belgen een band.

Aanvankelijk zou alleen Bea Meulemans in Brussel blijven. Zij zou dan ook waarnemend burgemeester zijn. Maar uiteindelijk besliste eerste schepen Mohammed Azzouzi (PS) om ook thuis te blijven. Hij neemt nu de honneurs waar.

Emir Kir vertrok voegde zich later bij de delegatie, want hij woonde dinsdag de regeringsverklaring van premier Charles Michel (MR) bij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni