'Schenk eens een borstvoedingsbeha weg'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
24/09/2014

Het Huis der Gezinnen, gelegen in de Veeartsenstraat, zamelt volgende week borstvoedingsbeha’s in. “Heel wat kansarme moeders hebben er het geld niet voor terwijl het echt geen overbodige luxe is,” zo klinkt het.

Volgende week is het Wereld Borstvoedingsweek. Het Huis der Gezinnen organiseert in dat kader een op het eerste gezicht misschien rare actie: het inzamelen van borstvoedingsbeha’s. “Wij werken vooral met kwetsbare vrouwen van buitenlandse afkomst. Als ze borstvoeding geven, dragen ze vaak hun gewone beugelbeha. Terwijl je juist dan goed voor je borsten moet zorgen,” zegt Katlijn Van de Perre, vroedvrouw van het Huis.

“We zien dat een gewone beha vaak enorm knelt, de borsten zijn immers veel groter. Dat is niet comfortabel. Bovendien kunnen de melkkliertjes verstopt raken, wat niet bevorderlijk is voor de melkproductie. Sommige vrouwen krijgen hierdoor een borstontsteking en stoppen dan gewoon met borstvoeding.”`

Zelf hebben deze kansarme moeders volgens Van de Perre het geld niet om, voor enkele weken of maanden, een speciale voedingsbeha van 50 euro te kopen. Daarom hoopt ze dat zoveel mogelijk vrouwen hun borstvoedingsbeha wegschenken. “Een beha die enkele maanden gedragen is, kan best nog gebruikt worden door andere vrouwen.”

Bedoeling is om de ingezamelde bh’s tegen één symbolische euro te verkopen.

Het Huis der Gezinnen in Anderlecht organiseert ontmoetingsactiviteiten en praatgroepen voor moeders met jonge kinderen uit de wijk. Sinds kort biedt de vzw ook ondersteuning aan zwangere en pas bevallen vrouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni