Schauvliege wil beslissing Uplace uitstellen

© brusselnieuws.be
17/12/2014

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) wil twee maanden uitstel in het dossier rond winkelcentrum Uplace. Ze wil meer tijd om een nieuwe mobiliteitssituatie grondig te bestuderen. De oppositie hopt dat er van uitstel ook afstel komt.

Vrijdag zal Schauvliege de regering vragen de beslissing over het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan rond Uplace zestig dagen uit te stellen.

Dat uitvoeringsplan werd eerder vernietigd omdat er onvoldoende garanties voor mobiliteit ingebouwd waren. Normaal moet er dan binnen de zes maanden een nieuw plan op tafel liggen, maar dat plan is niet klaar. Een uitstel van zestig dagen is dan toegelaten, wat Schauvliege nu dus vraagt.

Uit een recent onderzoek van de UGent en de VUB bleek dat de grote meerderheid van de bezoekers van Uplace met de wagen zal komen. Er staat wel een tramlijn gepland, maar die zou daar volgens de studie weinig aan veranderen. De Vlaamse regering ging lang uit van een oudere studie die stelde dat 40 procent van de bezoekers het openbaar vervoer zou nemen.

Oppositie hoopt op afstel
Groen en SP.A hopen dat het uitstel dat minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) heeft gevraagd in het Uplace-dossier zal leiden tot afstel. Volgens SP.A is het wel belangrijk dat de minister vaart maakt met het algemene ruimtelijk uitvoeringsplan, waarin ook een hoop andere projecten zitten.

Volgens Groen brengt de aanhoudende druk vanuit de oppositie de regeringspartijen tot voortschrijdend inzicht. "Na sommige parlementsleden van Open VLD, begint ook de CD&V-minister in te zien dat er grote problemen zijn met het megalomane shoppingcenter", zegt parlementslid Hermes Sanctorum.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Uplace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni