Ghelamco Nationaal stadion passerelle

Schauvliege: 'Nog geen plannen Eurostadion gezien'

© Belga
13/10/2015

De Vlaamse regering heeft nog steeds de plannen voor het nieuwe nationaal voetbalstadion op parking C van de Heizelvlakte (Eurostadion) niet gekregen. Dat heeft Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) dinsdag in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement geantwoord op parlementaire vragen.

De vraag kwam van Michel Doomst (CD&V), Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) en Axel Ronse (N-VA).

Bouwheer Ghelamco/BAM wil op de huidige parking C op de Heizelvlakte een nieuw nationaal voetbalstadion bouwen. Dat stadion zou ook moeten dienen voor de organisatie van het EK Voetbal in 2020 (Euro 2020) en moest ook fungeren als thuisstadion van voetbalclub Anderlecht.

Maar die eersteklasser legde onlangs een bom onder het Eurostadion-dossier. De club kan zich namelijk niet langer vinden in de huidige plannen.

Aangezien de aanwezigheid van Anderlecht nodig is om het project rendabel te maken, dreigt het project op losse schroeven te komen staan.

'Nog geen uitspraken'
Er zijn nog wel meer vragen over het dossier. Zo wil bouwheer Ghelamco de eerste spade graag in maart 2016 in de grond steken. Maar de Vlaamse regering tast nog wat in het duister over de precieze plannen. Er is wel een kennisgevingsnota voor de opstart van de project-MER (milieu-effectenrapportage)-procedure, maar concrete plannen heeft de Vlaamse regering nog steeds niet gekregen.

"Er is wel een aantal gesprekken geweest, maar we hebben nog geen concreet plan ontvangen", aldus Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V). "Zolang ik geen concrete plannen heb gezien, kan ik daar geen uitspraken over doen", klonk het.

Vraagsteller Michel Doomst (CD&V) maakt zich zorgen over de timing. "Ik begin echt te vrezen dat de timing in het gedrang komt. Als je weet welke procedures nog allemaal nodig zijn, kan de spade nooit in maart 2016 in de grond gaan."

Ook Axel Ronse (N-VA) toonde zich bezorgd. "Vlaanderen kan reputatieschade ondervinden als de organisatie van Euro 2020 in het gedrang komt." Volgens hem mag de regering niet te afwachtend blijven. "Het feit dat er nog geen informatie is over de concrete plannen, beangstigt mij wel over de haalbaarheid van het project. Misschien is het beter dat het project helemaal begraven wordt."

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni