skatepark Los Angeles

Schaarbekenaars pleiten voor skatepark

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
19/11/2014

Kleine gemeentes als Evere, Kraainem en Sint-Lambrechts-Woluwe hebben er één maar een grote gemeente als Schaarbeek, met een erg jonge bevolking, is ervan verstoken: een skatepark. Daar willen enkele skateliefhebbers verandering in brengen.

Ze zullen het schepencollege hierover ondervragen tijdens de openbare gemeenteraad van 26 november. Daarvoor zijn normaal gezien vijftig handtekeningen nodig, maar de petitie die in het begin van de zomer werd gelanceerd heeft intussen al meer dan vijfhonderd handtekeningen opgeleverd, voornamelijk uit Schaarbeek zelf.

De initiatiefnemers vinden dat de skatende jeugd in Schaarbeek aan haar lot wordt overgelaten. Dat er veel aandacht is voor voetbal en gevechtssporten in Schaarbeek, maar minder voor deze vrijetijdsbesteding. “De skate-community is rustig en vredelievend,” zegt Renaud Delville. Skaten is volgens hen een antidotum tegen vandalisme, zwerfvuil en storend gedrag.

En de initiatiefnemers zien er een manier in om jongeren uit hun sedentair leven te halen. “Het is een sport die precisie vraagt en doorzettingsvermogen.”

Vraag is of er genoeg plaats is voor de aanleg van een skatepark in het nu al dichtbebouwde Schaarbeek. De initiatiefnemers zien mogelijkheden aan Terdelt, aan het zwembad Neptunium of aan het Crossingstadion waar zich oorspronkelijk het ploeterbad van Schaerbeek-Plage bevond, en waar nu al occasioneel gerolschaatst wordt.

Schepen van Sport Saït Köse (FDF) antwoordde afgelopen zomer al aan BDW dat hij niet tegen een skatepark is, maar dat kosten-baten moeten worden bekeken. De gemeente kondigde toen een studie aan. Misschien kunnen de initiatiefnemers op 26 november vernemen wat die heeft opgeleverd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni