© V+

Schaarbeekse gemeenteschool in Kattepoel

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
04/05/2011
33 jaar na de sluiting van de enige Vlaamse school in Schaarbeek gaat het gemeente­bestuur opnieuw Nederlandstalig onderwijs inrichten. Dat hebben burgemeester en schepenen beslist. Al op 1 september gaat de eerste school van start.

D e kogel is door de kerk. Het schepencollege van Schaarbeek (MR-Ecolo) heeft beslist om opnieuw Nederlandstalig onderwijs in te richten. Deze week keurt de gemeenteraad die beslissing goed. Er komt een ambtenaar voor Nederlandstalig onderwijs, en op 1 september gaat de gemeenteschool open.

In 1978 sloot burgemeester Nols de enige Vlaamse school, aan de Helmetsesteenweg. Dat de gemeente nu opnieuw een Vlaamse school opricht, is een belangrijke realisatie voor de Vlaamse gemeenschap in Brussel. In tegenstelling tot Franstalige inwoners van Schaarbeek konden Vlamingen dertig jaar lang niet genieten van gemeenteonderwijs. Schaarbeek is een van de acht Brusselse gemeenten die tot nu wel Franstalig, maar geen Nederlandstalig onderwijs aanbiedt.

Aan de beslissing gingen maanden van intense voorbereiding vooraf. Vooreerst moest er, en tot op het allerlaatste moment, politiek gemanoeuvreerd worden om FDF-burgemeester Bernard Clerfayt over de streep te krijgen. Vlaams schepen Luc Denys (Groen!) kreeg hierbij de steun van Ecolo.

Om de school snel van start te laten gaan, was ook steun nodig van de Vlaamse overheid. Denys kon op de medewerking rekenen van Jean-Luc Vanraes, VGC-collegevoorzitter bevoegd voor Onderwijs (Open VLD), en van collegelid Bruno De Lille (Groen!). De Vlaamse Gemeenschapscommissie treedt faciliterend op. Ze stelt De Kattepoel, een herenhuis op de Rogierlaan, gratis ter beschikking voor het schooljaar 2011-'12 en ze zorgt er ook voor dat het gebouw aangepast wordt. Het kabinet van minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) tot slot waakt over een snelle Vlaamse erkenning.

Tegen juni 2012 zou een nieuw schoolgebouw in de Grote Bosstraat - een houten constructie - klaar moeten zijn. Het gebouw kost 1,2 miljoen en wordt voor een kwart door de gemeente en voor drie kwart door Vlaanderen gefinancierd. Ook dat is een voorlopige locatie. De échte school komt er, over enkele jaren, in de Van Ooststraat.

Dat de Vlaamse schepen en de Vlaamse overheid kosten noch moeite hebben gespaard om in Schaarbeek een school uit de grond te stampen, heeft veel te maken met het grote capaciteitstekort voor het Nederlandstalig onderwijs in deze noordelijke Brusselse gemeente. De kleuter- en basisscholen in Schaarbeek moeten al jaren honderden leerlingen weigeren. Bij de inschrijvingen dit jaar zijn die problemen alleen maar nijpender geworden.

De school die op 1 september in de Kattepoel open gaat, zal druk van de ketel halen. Er komen meteen drie graadklassen, van onthaalklas tot eerste leerjaar, voor een zestigtal leerlingen. In september 2012 zal de gemeente in het nieuwe gebouw bijna tweehonderd leerlingen kunnen inschrijven.

Op 12 mei organiseert de gemeente in De Kriekelaar een informatieavond over het pedagogisch project van de nieuwe Kattepoelschool.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni