Schaarbeek voert sluitingsuur voor cafés in

SDS
© brusselnieuws.be
29/01/2015

Voortaan moeten cafés in Schaarbeek sluiten om 1 uur ’s nachts tijdens de week, en om 3 uur ’s nachts op vrijdag en zaterdag. De maatregel is bedoeld om geluidsoverlast tegen te gaan.

Dat meldt de gemeente in een persbericht.

“Tot nu toe was er geen limiet”, zegt kabinetschef Marc Weber van burgemeester Clerfayt (FDF) aan brusselnieuws.be. “Maar we worden bedolven met klachten over geluidshinder. Om die buurtbewoners tegemoet te komen, voeren we een sluitingsuur in. Er zijn ongeveer 350 cafés in Schaarbeek en die maken veel lawaai.”

Tegen het sluitingsuur moeten alle klanten de bar verlaten hebben, benadrukt het communiqué. Bovendien moet de horecagelegenheid daarna minimaal vijf uur sluitingstijd respecteren.

Cafés die langer willen openblijven, kunnen wel een aanvraag daartoe indienen, zegt Weber. Zij moeten dan wel aan bijkomende voorwaarden voldoen. Zo moeten ze bijvoorbeeld een geluidsbegrenzer installeren en aan de deur een wachter hebben die erop toeziet dat er op straat geen heibel wordt gemaakt.

Weber zegt dat in het Brussels Gewest verder enkel in Sint-Gillis een regeling rond het sluitingsuur heeft getroffen. Die zit echter wel anders in elkaar, legt Cécile De Geest uit van de gemeente Sint-Gillis. "Cafés die na half één willen openblijven, moeten daar jaarlijks een taks voor betalen van 350 euro. We voeren geregeld controles uit. Wie open blijkt te zijn zonder de belasting betaald te hebben, krijgt een rekening in de bus."

Bekijk de reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni