Saskia De Coster dient klacht in tegen NMBS wegens racisme

© brusselnieuws.be
20/10/2014

Schrijfster Saskia De Coster gaat een klacht indienen tegen de NMBS wegens racisme. Ze zegt dat ze vorige week in Brussel getuige was van een racistisch incident met een Belgisch duo van Congolese afkomst.

Dat bericht De Morgen maandag, op basis van een opiniestuk in de weekendkrant van Saskia De Coster. Ook het duo gaat klacht indienen.

Toen broer en zus Kongolo Mbuyi (53) en Chantal Bitota (52) vorige week donderdag rond 16 uur in Brussel-Centraal de trein naar Gent-Sint-Pieters wilden nemen, werden ze door een treinbegeleidster "op een knetterende scheldtirade" vergast, zegt De Coster, die van het incident getuige was.

Hoewel ze samen met drie anderen de trein waren opgestapt, onder wie De Coster, werden enkel Mbuyi en zijn zus gesommeerd de trein te verlaten, klinkt het.

Ze zouden de trein opgehouden hebben. De conductrice bleef volgens Mbuyi maar roepen: "Zo behandel je een mens toch niet? Zelfs honden krijgen meer respect."

Toen Mbuyi de treinbegeleidster duidelijk maakte dat hij geen Nederlands verstond, dreigde de vrouw de politie erbij te halen. Dat hoorde ook Saskia De Coster, die de vrouw probeerde uit te leggen dat er niets aan de hand was.

De Congolees-Belgische broer en zus weigerden, maar bij aankomst in Brussel-Zuid riep de conductrice een 'vertraging van 10 minuten om door een technisch probleem'. Het Belgische-Congolese duo werd van de trein geplukt door de spoorwegpolitie.

Die legde hun én Saskia De Coster - die zich als getuige had opgegeven - een boete van 60 euro op omdat ze de trein zouden opgehouden hebben.

Het drietal weigert de boete te betalen. Saskia De Coster dient klacht in tegen de spoorwegmaatschappij. "Elke normale mens was op die trein gestapt." Ze nodigt NMBS-topman Jo Cornu uit de videobeelden van het incident te bekijken. Naast een klacht bij de NMBS zal Kongolo Mbuyi ook naar het Interfederaal Gelijkekansencentrum stappen.

De man uit Sint-Lambrechts-Woluwe, die net als zijn zus in een rusthuis in Brussel werkt, begrijpt nog altijd niet waarom hij en zijn zus zo werden aangepakt. "De treindeuren stonden open, en met ons stapten nog drie andere mensen de trein op, onder wie mevrouw De Coster. Waarom werden we dan verschillend behandeld? Ik heb die mevrouw nog om excuses gevraagd. Het kon zijn dat ze geïrriteerd was. Maar dat was duidelijk niet het geval: ze weigerde zich te verontschuldigen."

Bart Crols, woordvoerder van de NMBS, laat ook aan brusselnieuws.be weten dat er een intern onderzoek is gestart. "Als de feiten kloppen, kan dit niet door de beugel. Racisme en discriminatie worden ten stelligste afgekeurd. Maar laat ons eerst het onderzoek afwachten. Daarin wordt ook de conductrice gehoord."

Hij raadt de slachtoffers aan de boete niet te betalen, maar een klacht in te dienen via de klantendienst.

Ook de treinbegeleidster zelf heeft intussen klacht ingediend bij de spoorwegpolitie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni