Maximiliaanpark
© Ivan Put

Sans-papiers weigeren Maximiliaanpark te verlaten

© Belga
01/10/2015

Een groep van zowat honderd à tweehonderd sans-papiers, die vaak al jaren zonder documenten in België verblijven, weigeren het Maximiliaanpark te verlaten. Zij hadden zich met hun tenten aangesloten bij de recent ingestroomde vluchtelingen. De vluchtelingen kunnen nu terecht in WTC III, maar zij niet. 183 vluchtelingen vonden onderdak bij 96 gastgezinnen.

Donderdagmorgen is de ontruiming van het Maximiliaanpark in Brussel van start gegaan. Het platform laat vier tenten van Artsen Zonder Grenzen staan. "We laten vier van deze tenten staan voor asielzoekers die 's nachts aankomen en voor wie we geen gastgezin meer kunnen vinden", zegt het collectief.

Dinsdagmorgen besloten het burgerplatform, Dokters van de Wereld, Oxfam en Samusocial zich terug te trekken uit het kamp. "Wij weigeren als alibi te dienen voor de regering", had het platform toen verklaard. Donderdag hopen de vrijwilligers 70 tenten te verwijderen, waarvan een aantal 25-persoonstenten van Artsen Zonder Grenzen.

96 gastgezinnen
Het burgerplatform heeft deze week al 183 vluchtelingen verdeeld over 96 gastgezinnen. Daar moeten donderdag nog 76 vluchtelingen bijkomen. De afgelopen dagen hebben meer dan 500 mensen zich bereid verklaard vluchtelingen te willen opvangen. Daarnaast werkt het platform samen met het Rode Kruis om de asielzoekers die al een oproepingsbrief hebben gekregen van Dienst Vreemdelingenzaken onder te brengen in het WTC III-gebouw.

Vanaf donderdagavond wil de ngo dagelijks 125 extra plaatsen openen over de verdiepingen 19 tot en met 23 van de kantoortoren. Ondertussen beschikt het platform over een lokaal van 1000 vierkante meter aan de Willebroekkaai, waar het overdag de verschillende diensten wil aanbieden die ook in het park plaatsvonden. Zo komen er een juridische permanentie, psychologische bijstand, medische hulp (Dokters van de Wereld), kledijverdeling (Oxfam), een wassalon en een peer-to-peer jobbegeleidingsdienst geïnspireerd op het Duo for a Job-model. In de loods is ook een bijeenkomstruimte voorzien met koffie en thee en animatie.

Sans-papiers
Ondertussen zeggen de sans-papiers die ook aanwezig zijn in het kamp dat ze niet weggaan. Het gaat om een groep van 100 tot 200 mensen, voornamelijk van het 'Collectief 2009'. Ook de gaarkeuken blijft.

"Wij steunen de sans-papiers in hun strijd en zijn solidair tegen alle vormen van uitsluiting, inclusief van daklozen", verklaart het burgerplatform dat het kamp de voorbije weken runde. "Maar nu was onze dringende bekommernis een oplossing te vinden voor de vluchtelingen, die elke dag blijven toestromen."

In totaal hebben volgens het platform de afgelopen weken meer dan 5.000 vluchtelingen een onderkomen gevonden in het tentenkamp van het Maximiliaanpark, waar naar schatting 9.000 dagen vrijwilligerswerk gepresteerd werden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni