Saint-Vé in het teken van oorlog

© brusselnieuws.be
18/11/2014

Donderdag is het weer Saint-Vé, de jaarlijkse herdenking van Pierre-Théodore Verhaegen, de oprichter van de Université Libre de Bruxelles. Het thema van de studentenoptocht is dit jaar Wereldwijde oorlog, geen wereldoorlog?

’s Ochtends leggen studenten van VUB en ULB bloemen neer aan het Ereperk der Gefusilleerden in Schaarbeek, op het graf van Pierre-Théodore Verhaegen op het Kerkhof van Brussel in Evere en bij monumenten op de campus Solbosch van de ULB in Elsene.

Op de middag is er de traditionele viering op het Stadhuis van Brussel, waar burgemeester Yvan Mayeur (PS) de studenten zal toespreken. Daarna heffen de studenten, oud-studenten en het stadsbestuur samen het glas en stappen naar Manneken Pis. Die is op Sint-Verhaegen uitgedost met een hemd en pet van ULB-studenten en hij plast bier.

Om 14 uur start dan op de Grote Zavel het meest bekende deel van Saint-Vé: de optocht met praalwagens en veel bier. Die staat dit jaar in het teken van oorlog. De studenten wijzen erop dat in het jaar waarin België de Eerste Wereldoorlog herdenkt er wereldwijd nog veel oorlogen zijn.

De studenten en vrachtwagens trekken van de Grote Zavel naar de Beurs. Chauffeurs mijden die buurt dus best met de wagen op donderdagnamiddag.

Drie jaar geleden stierf op Saint-Vé een student toen hij onder een praalwagen terechtkwam. Sindsdien zijn er extra veiligheidsmaatregelen. Zo moet een touw rond elke vrachtwagen omstanders op een meter afstand houden.

Net als vorig jaar zal een deel van het bier een lager alcoholpercentage hebben dan een gewoon pintje. En er zijn standjes met water en eten langs het parcours van de stoet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni