Saint-Cyr wordt luxeverblijf voor architectuurliefhebbers

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
20/05/2015

De eigenaar van art-nouveauparel Saint-Cyr op de Ambiorixsquare, heeft een bouwaanvraag ingediend om er een luxe bed & breakfast van te maken, vernam brusselnieuws.be. De renovatiewerken zijn geraamd op 1 miljoen euro. Het verblijf moet begin 2017 opengaan.

Het smalle maar gracieuze Saint-Cyrhuis is een van de meest gefotografeerde panden in Brussel. De art nouveaukrullen van de balkons hebben na meer dan een eeuw nog niets van hun sierlijkheid verloren.

Het gebouw staat evenwel al jarenlang leeg. De vorige eigenaar, het Antwerpse vastgoedbedrijf Movast (Monumentaal Vastgoed), heeft de gevels gerestaureerd. Het plan om ook het interieur te renoveren gaf het immobedrijf op uit frustratie door het aanslepen van de subsidieprocedures via het Brussels Gewest.

Kunstwerk
Nu komt er weldra nieuw leven in het gebouw. Een Brusselse eigenaar, die anoniem wil blijven, gaat één miljoen investeren om er een luxeverblijf voor architectuurliefhebbers van te maken. “Hij heeft het gebouw gekocht vanuit de liefde voor de architectuur, zoals een kunstliefhebber een kunstwerk koopt. Niet om er geld mee te verdienen”, zegt Francis Metzger van architectenbureau Ma2 aan brusselnieuws.be.

Architectuurliefhebbers gaan er in drie kamers kunnen verblijven. “Aan de structuur van het gebouw gaan we niet raken. De werkzaamheden betreffen vooral de elektriciteit, het sanitair en andere voorzieningen die aan de nieuwste normen moeten beantwoorden”, aldus Metzger.

Het was architect Gustave Strauven die het gebouw in 1903 optrok in opdracht van kunstschilder en decorateur Georges Léonard de Saint-Cyr.

Aan de renovatie is een grondige wetenschappelijke studie voorafgegaan door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. “We gaan het gebouw zo veel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat herstellen, ook wat betreft bij voorbeeld het behangpapier. Waar we niet aan komen is het later toegevoegde Chinees salon. Dat is niet van de hand van architect Strauven, maar past wonderwel in het geheel.”

“Als we in augustus een bouwvergunning krijgen, dan kunnen de werken meteen van start gaan”, aldus Metzger. Hij schat de duur van de werken op 12 tot 14 maanden.

'Parel weer toegankelijk'
Op het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) luidt het dat de vergunning voor de restauratie allicht weldra wordt afgeleverd. “Ik verheug me dat deze architecturale parel toegankelijk wordt voor het publiek."

Hoeveel een overnachting in het huis zal kosten, is voorlopig nog niet bekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni