Ruim kwart van woningen overbevolkt

© brusselnieuws.be
09/07/2014

Ruim een kwart van de huurwoningen in het gewest is overbevolkt. Alleenstaanden hebben 60 vierkante meter ter beschikking, bij gezinnen met kinderen is dat al snel minder dan 30 vierkante meter per persoon.

Grote gezinnen hebben steeds meer huisvestingsmoeilijkheden, zo blijkt uit cijfers van het Observatorium van de Huurprijzen.

Hoe meer kinderen een gezin heeft, hoe vaker ze een overbevolkte woning moeten betrekken. Dat wil zeggen dat er minder slaapkamers zijn dan er in principe nodig zijn om iedereen een kamer te geven.

Zo is bij gezinnen met drie kinderen 51 procent van de woningen licht overbevolkt (een slaapkamer te weinig) en 20 procent zwaar overbevolkt (meer dan een slaapkamer te weinig). In totaal kampt 26 procent van de woningen in Brussel met overbevolking.

De gemiddelde leefruimte per persoon verschilt ook sterk. Zo heeft een alleenstaande een mediane oppervlakte van 60 vierkante meter ter beschikking. Bij een koppel met drie kinderen is dat 18 vierkante meter per persoon. Gezinnen met een alleenstaande ouder wonen vaker in een overbevolkte woning.

Overbevolkte woningen bevinden zich vaker in het noordwesten van de stad, in de zogenaamde arme sikkel.

“Alle indicatoren wijzen op de stijgende huisvestingsmoeilijkheid van grote gezinnen”, concludeert het Observatorium.


Figuur: Overbevolkte woningen bevinden zich vaker in het westen van de stad.

Create Infographics

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni