Ruim 5.000 mensen betogen voor zelfbeschikkingsrecht

© brusselnieuws.be
30/03/2014

Ruim 5.000 mensen van Europese burgerbewegingen, waaronder de Vlaamse Volksbeweging, betoogden zondag in Brussel. Ze eisen dat het zelfbeschikkingsrecht wordt erkend in Europa.

De manifestanten verzamelden rond 11 uur in het Jubelpark. Na de middag trokken ze onder politiebegeleiding door Brussel.

In het Jubelpark waren heel wat Vlaamse vlaggen, maar daarnaast wapperden ook de Catalaanse en de Schotse vlag.

"Voor het eerst in de geschiedenis verzamelen sociale organisaties van over heel Europa om samen een positief project voor te stellen, een reusachtige ja-campagne voor zelfbeschikking en onafhankelijkheid", aldus Steven Vergauwen van de Vlaamse Volksbeweging.

De betogers willen dat het recht op zelfbeschikking wordt erkend door de Europese instellingen. Aan de actie ging een petitiecampagne vooraf. Die verzamelde volgens de initiatiefnemers al 550.000 handtekeningen verzameld van Catalanen, Schotten en Vlamingen.

Naast de betoging plaatsen de organisaties het thema van het zelfbeschikkingsrecht ook onder de aandacht via een rondreizende tentoonstelling met werk van artiesten uit Europa.

De betogers trokken onder de politiebegeleiding vanuit de Europese wijk door Brussel. Volgens de politie was er weinig verkeershinder.

De organisatoren houden er wel heel andere cijfers op na dan die van de politie; Volgens de Vlaamse Volksbeweging waren er 25.000 deelnemers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni