Nationaal Stadion 5

RSCA wil Eurostadion inhuldigen op 1 juli 2019

© brusselnieuws.be
20/06/2015

Het nieuwe Eurostadion op Parking C moet op 1 juli 2019 ingehuldigd worden. Tegen 2020 moet het Koning Boudewijnstadion afgebroken zijn. De Stad Brussel komt niet tussen in de huur van het stadion, maar betaalt wel voor de uitbating en voor een VIP-ruimte die moet dienen "als promotieruimte".

Dat hebben de Stad Brussel, bouwheer Ghelamco en RSC Anderlecht zaterdagmorgen gezegd op een persconferentie.

RSC Anderlecht en Ghelamco sloten vrijdag een akkoord over het gebruik van het nieuwe stadion. Sporting zal 40 à 45.000 supporters onderbrengen in het stadion, dat een capaciteit van meer dan 60.000 mensen zal hebben. Het seizoen 2019-2020 wordt het eerste dat Anderlecht in het nieuwe stadion zal afwerken.

Over hoeveel de club jaarlijks betaalt voor de huur van het stadion, daar wou voorzitter Roger Vanden Stock niets over kwijt.

Stad draagt niet bij aan huur
Burgemeester Yvan Mayeur (PS) bevestigde verder dat de Stad niet zal tussenkomen in de bouw, maar wel vier miljoen euro zal besteden aan de uitbating van het stadion. Volgens Mayeur wordt dat bedrag nu al besteed aan het Koning Boudewijnstadion en is er dus geen meerkost.

In die vier miljoen zit ook het gebruik van een VIP- en andere ruimtes vervat. Die moet dienen om buitenlandse bezoekers te ontvangen en om een sociaal project in uit te bouwen, onder meer voor de Brusselse jeugd. De Stad wil het stadion ook als promotiemiddel gebruiken. "Zo maken we van een probleem een oplossing", zegt Mayeur. "We gaan van een kost van 4 miljoen naar een investering van 4 miljoen." Mayeur heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat de gemeenteraad het licht op groen zou zetten voor dat bedrag.

Aan de huur van het stadion door Anderlecht draagt de Stad niets bij. Dit in tegenstelling tot wat Het Laatste Nieuws gisteren berichtte, namelijk dat de Stad het verschil tussen wat Ghelamco vroeg als huur en wat Anderlecht wou betalen, zou bijpassen.

De overheid zal wel de kost van een aantal mobiliteitsmaatregelen op zich nemen. Minister-president Rudi Vervoort (PS) zei dat de parking van het stadion zou gebruikt worden als overstapparking en dat de metro wordt doorgetrokken tot het nieuwe stadion. De kosten voor dat laatste zullen door het Gewest worden gedragen.

Koning Boudewijn weg in 2020
Schepen van Sport Alain Courtois (MR) zei ook dat het Koning Boudewijnstadion tegen 2020 afgebroken moet zijn. Die timing is sneller dan gepland, want voordien leek het alsof beide stadions een tijd naast elkaar zouden bestaan. Het oude stadion zou zo de thuisbasis blijven voor de Memorial Van Damme. Het nieuwe stadion heeft immers geen atletiekpiste.

Timing
Dat het stadion er binnen drie jaar moet staan, betekent een strakke timing. Volgens Ghelamco is het dossier volledig klaar en kunnen de vergunningen aangevraagd worden. De gemeenten en de buurt zijn daarover al geraadpleegd, net als de milieuadministratie.

Deze zomer moet de bouwvergunning aangevraagd worden. Die zal waarschijnlijk wel aangevochten worden voor de Raad van State door buurtcomités die zich tegen het stadion verzetten.

Bekijk hieronder ook de reportage van tvbrussel:

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni