© EVC

Romagezinnen opnieuw aan Anderlechtsepoort

© brusselnieuws.be
03/07/2013
De Roma die woensdag door de politie verjaagd zijn van de Kleine Ring, zijn donderdag teruggekeerd naar hun kampeerplek aan de Anderlechtsepoort. De gezinnen werden vorig jaar uit het Noordstation gezet, keerden terug naar Slovakije en werden daar opnieuw verjaagd, zegt Dokters van de Wereld. De helft van de 20 Roma zijn kinderen vanaf 11 maanden.

De gezinnen kamperen al sinds het aflopen van het winterplan op de middenberm van de Kleine Ring in een geïmproviseerd tentenkamp. De helft van hen zijn kinderen, waaronder een baby van zeven maanden. Een van hen heeft epilepsie.

Woensdag werden ze volgens Dokters van de Wereld weggejaagd door de politie. "Hun tenten, zowat hun enige bezit, werden vernietigd en de plek werd intussen schoongemaakt", zegt coördinator Stéphane Heymans. Aanleiding zou de Zuidfoor zijn. Die begint vrijdag.

"We roepen het beleid al maanden op een oplossing te vinden voor deze schrijnende situatie, waarbij spelende kinderen op de tramsporen geen uitzondering waren. Die oplossing is er echter nooit gekomen. Het resultaat is dat de situatie voor deze families, hun kinderen en baby's er vandaag nog een stukje schrijnender op geworden is. Dit is een land als België onwaardig."

Tenten verzamelen
Donderdag waren de Roma echter al teruggekeerd. Eerder waren er al signalen dat buurtbewoners tenten verzamelden om de families te helpen.

"Het gaat om gezinnen die in 2012 al uit het Noordstation gezet zijn", zegt Emmy Desutter van Dokters van de Wereld. "Daarna zijn ze teruggekeerd naar Slovakije, maar daar zijn ze op hun beurt verjaagd. Daarop zijn ze teruggekeerd naar Brussel en konden ze tijdelijk terecht in de winteropvang. Sindsdien is er echter geen oplossing, niet op het vlak van huisvesting, noch op het vlak van onderwijs of gezondheidszorg. Ondanks aandringen bij verschillende politici."

Het is onduidelijk of de gezinnen voorlopig kunnen blijven.

Volgens de politiewoordvoerder van de zone Brussel-Elsene is de politie ter plaatse gekomen na een vordering van de MIVB. "Die mensen zijn daarop vrijwillig vertrokken. Wij gaan niet uit onszelf optreden", zegt de politiewoordvoerder.

'Kinderen spelen op de sporen'
"We hebben de politie over de situatie geïnformeerd", zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme. "De kinderen spelen al 2 à 3 maanden langs en op de sporen. Wij willen enkel dat de kinderen niet meer op de sporen spelen. We hebben zelf al een aantal maatregelen genomen, zoals veiligheidspersoneel ter plaatse, maar de
kinderen blijven terugkeren. Daarom informeerden we de politie. We hebben echter geen klacht ingediend. Het is aan de politie en het stadsbestuur om dit verder op te lossen."

"Zo lang het stadsbestuur akkoord gaat met hun aanwezigheid, is dat voor ons ook goed." Op het kabinet van burgemeester Freddy Thielemans (PS) luit het dan weer dat hij de "situatie onaanvaardbaar en onwaardig vindt, maar dat hij niet bevoegd is om op te treden".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni