zwembad Neptunium Schaarbeek 04

Renovatie Neptunium start begin 2016

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
17/12/2014

Beliris begint expertise te ontwikkelen in de renovatie van zwembaden. Na die van Ganshoren en Molenbeek, zijn nu de plannen klaar voor de renovatie van Neptunium, het mooie modernistische zwembad in Schaarbeek.

Beliris trekt 6 miljoen euro uit voor de volledige renovatie van het zwembad uit 1953. De gemeente voegt daar 1,6 miljoen euro aan toe.

“Zoals afgesproken in het gewestelijk zwembadplan beperken we ons in de renovatie tot drie zaken: het gebouw, de baden en de zogenaamde speciale technieken,” zegt Marianne Hiernaux van Beliris.

Concreet betekent het dat de waterdichting van de kuipen verzekerd wordt, en dat er een nieuw waterbehandelingssysteem komt.

“Verder wordt vooral aan comfort gewerkt,” zegt Hiernaux. Zo worden de kleedkamers gerenoveerd en deels toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers. Er komen ingrepen voor een betere ventilatie en akoestiek, en het zwembad krijgt nieuwe ramen, zodat ook de energiekost naar beneden kan.

“Aan het aspect van het zwembad verandert in principe niets,” zegt Hiernaux. De kleedhokjes rondom het zwembad, die zorgen voor de typische retrolook, worden gerestaureerd. Een deel van de kleedhokjes in de 'kelder' verdwijnt om plaats te maken voor opbergkastjes.

De gemeente zal de renovatie van de cafetaria op zich nemen, het verdrinkingsalarm, en staat ook in voor de renovatie van de andere lokalen in het zwembad. Minder goed nieuws is er voor de kinderen. De grote waterglijbaan zal verdwijnen, om redenen van hygiëne, veiligheid en beheer. Op de plaats daar achter, vandaag het solarium, zou in de toekomst een ploeterbadje kunnen komen, maar daarover is nog niets beslist.

Beliris hoopt nog voor het einde van het jaar de vergunningen in te dienen zodat eind volgend jaar met de werken gestart kan worden.

Die zullen anderhalf jaar duren. Dat is vervelend voor de duizenden schoolkinderen die er komen zwemmen, maar er zijn gesprekken aan de gang met de buurgemeenten Evere en Sint-Joost, voor het gebruik van hun zwembaden.

De laatste grote renovatie van Neptunium vond twintig jaar geleden plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni