Robert Blanchaer was op Winterspelen: 'Een heel familiale sfeer'

Tim Schoonjans
21/02/2010
Van de Olympische Winterspelen krijgen de meeste Belgen het koud noch warm. Toch behaalden 'wij' er mooie resultaten. Met Robert Blanchaer (57) op de combiné, bijvoorbeeld. De skiër woont in Antwerpen, maar heeft een sterke band met de hoofdstad.

'D e Ski Club de Bruxelles heeft veel voor mij gedaan," geeft Robert Blanchaer toe. "Op mijn twaalfde heb ik me bij de club aangesloten. Er waren er toen geen andere; in feite stond de club gelijk aan de Belgische skifederatie. De wereld van het skiën werd bevolkt door le beau monde , en ik behoorde daar niet echt toe. Zij hebben me flink geholpen, ook financieel."

Blanchaer zat als kind op internaat in de Zwitserse stad Saanen. De traditionele sporten als voetbal en fietsen maakten er plaats voor skiën. "Sinds mijn twaalfde skiede ik mee op het Belgische kampioenschap, en op mijn zestiende won ik alle categorieën van het Kampioenschap van de Lage Landen bij de senioren."

Blanchaer werd professional. Een echte specialiteit had hij niet. Hij was een allrounder en mikte dus op de combiné : zowel afdaling als slalom. In die discipline nam hij in 1972 deel aan de Olympische Winterspelen in het Japanse Sapporo.

"Je kunt de Winterspelen niet vergelijken met de Zomerspelen," zegt Blanchaer. "Er zijn minder atleten en minder disciplines. Iedereen logeert ook samen. Je hebt meer contact met de anderen, en meer vrije tijd om naar andere wedstrijden of trainingen te gaan kijken. Maar de druk om te scoren is natuurlijk dezelfde als bij elke grote competitie. Het is het mooiste waar een atleet aan mag deelnemen."

Blanchaer behaalde in 1972 een prachtige zevende plaats. Vier jaar later werd hij pas 45ste op de Spelen in Innsbruck. "Op zo'n toernooi liggen winnen en verliezen dicht bij elkaar. Op de Spelen mogen maar vier atleten per sport per land mee. In onze sport neem je veel risico's en als een paar mannen onderuit gaan, heb je meer kans. Toch is het niet mijn mooiste herinnering. Dat waren de hanenkamrennen van Kitzbühel. Zestigduizend toeschouwers op een moordende afdaling."

Na zijn carrière behaalde Blanchaer zijn diploma als skileraar. Hij werkte jaren in de Franse Alpen en leerde duizenden mensen skiën. Hij werkte ook als trainer van het Brussels skiteam en nu bij het Antwerp Ski Team. "We proberen de jongeren naar een behoorlijk niveau te halen. Sommigen hebben genoeg talent, maar die moet je soms afremmen: je moet namelijk een fameus budget hebben. Onze sport is nog altijd elitair."

Met de tram
Nog tot en met 28 februari lopen de 21ste Winterspelen in Vancouver. Acht Belgen strijden mee, onder wie ook één Brusselse atlete: kunstschaatster Isabelle Pieman. Een tweetal jaar geleden vertelde Pieman in deze krant nog hoe moeilijk het wel voor haar is. "Ook financieel is het zwaar, omdat de federatie amper bijspringt," vertelde ze toen. En: "Ik droom van de Spelen in Vancouver." Pieman mag zich nu bewijzen op het Canadese ijs.

Pieman is niet het enige Brusselse tintje aan de Spelen: de MIVB leent twee trams uit aan Vancouver om atleten en bezoekers te vervoeren. Het is ook een testproject, want de stad wil op de lange termijn een nieuw tramnetwerk aanleggen.

Fans kunnen afstemmen op Sporza en Exqi Sport: zij brengen de Spelen voor het eerst sinds 1976 weer op de Belgische televisie. En wie het zelf voelt kriebelen, moet naar Bruparck. Tot en met zondag kunt u er tussen 11 en 18 uur schaatsen op de tijdelijke schaatspiste.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni