Riziv verlengt opnieuw financiering Nederlandstalige wachtpost

© brusselnieuws.be
27/07/2015

De Nederlandstalige huisartsenwachtpost Terranova kan nog tot het einde van het jaar rekenen op geld van het Riziv. De vzw moest in principe baan ruimen voor een nieuwe tweetalige wachtpost, maar die kan voorlopig nog niet de hele tijd een Nederlandstalige dienstverlening garanderen.

Het Riziv (Rijksinsituut voor Ziekte- en Invaliditeitsuitkeringsverzekering) had eerder al de financiering tot en met juni toegezegd. Nu wordt de financiële steun dus verlengd tot het einde van het jaar. Dat heeft het verzekeringscomité van het Riziv maandagochtend beslist.

De veelbesproken tweetalige wachtpost, een samenwerking tussen de kringen van Frans- en Nederlandstalige huisartsenkringen, heeft nog onvoldoende Nederlandskundige artsen om ten alle tijden patiënten in het Nederlands te kunnen helpen. Verschillende Franstalige artsen schaven daarom hun Nederlands bij. Als ze slagen voor een gespecialiseerd taalexamen bij Selor krijgen ze een premie van het Brussels Gewest.

N-VA is blij dat federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) de steun aan Terranova heeft verlengd. "Dit is een eerste stap in de goede richting", zegt Vlaams parlementslid Willy Segers. "Maar er is nog altijd geen duurzame oplossing voor de Brusselse eerstelijnszorg. Na zes maanden zal de financiering immers herbekeken worden en zijn we mogelijk terug bij af. Het komt er nu op aan om effectieve taalgaranties af te dwingen in het kader van de zogezegd "tweetalige" wachtdienst en wachtpost."

Volgens Michel De Volder, voorzitter van de Franstalige huisartsenkring, is een tweetalig systeem "een logische en efficiënte oplossing" waardoor huisartsen minder vaak van wacht moeten zijn. Hij maakt zich sterk dat de tweetalige structuur tegen begin 2016 effectief van start kan gaan. "Het klopt dat de coördinatrice van de nieuwe samenwerking het Nederlands niet genoeg beheerst", geeft hij toe. "Maar ze heeft er net twee weken intensieve les opzitten en wordt bijgestaan door twee perfect tweetalige assistenten."

Bekijk hier ook de reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni