Reus wandelt zondag voetgangerszone in

© brusselnieuws.be
26/06/2015

Zondag organiseert de Stad een groot straatfeest om de uitbreiding van de voetgangerszone in het centrum te vieren. Een reus van 8 meter zal de nieuwe autovrije zone op en rond de Anspachlaan inwandelen. De Stad organiseert verder nog een pak randanimatie.

De reus Liédo maakt zijn opwachting vanaf 12 uur op het De Brouckèreplein. De figuur speelt de hoofdrol in een voorstelling van het gezelschap Compagnie de l'Homme Debout. De reus trekt vervolgens richting Beursplein. Recht tegenover het beursgebouw zal hij gaan zitten. Deze 'sit-in' is een "uitnodiging aan de aanwezigen om bezit te nemen van de centrale lanen en elkaar te ontmoeten". Vanaf 15 uur wandelt Liédo opnieuw door de voetgangerszone.

De Stad organiseert zondag ook nog een pak randanimatie. Er zal houten speelgoed zijn, een workshop vliegers maken en mensen kunnen meewerken aan een grote krijttekening op grond. Er zijn ook rolschaatsen, ping-pong- en badmintonraketten te huur. Dat is meteen een voorsmaakje voor de komende maanden.

Er komen immers verschillende sport- en spelzones in het voetgangersgebied, inclusief een badmintonveld, petanquebanen, zandbakken en een skatepark. Er zal ook ruimte zijn voor cultuur, met danssessies en street art. Zondag zijn er al concerten in samenwerking met de Munt en de Beursschouwburg. Meer informatie over alle activiteiten op www.voetgangerkoning.brussel.be.

Een voorbeeld van de tijdelijke opstelling tussen Beurs en De Brouckère (lees verder onder de afbeelding):

Ook tegenstanders van het huidige plan roeren zich. Het Platforme Pentagone houdt zondag een optocht om de 'mini-ring' in te huldigen.

De actievoerders vrezen dat het verkeer op de bestemmingslus de Vijfhoek onleefbaar zal maken. Zij stellen een lussenplan voor, waarbij het transitverkeer echt wordt afgesloten en auto's Brussel niet meer zou kunnen doorkruisen.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Events & Festivals, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni