R1421 Samourai Ramen

Resto: Samouraï ramen

Michel Verlinden
© Agenda Magazine
08/04/2014

In Brussel zijn de adresjes die respectvol naar de letter en de geest van de Japanse kookkunst handelen, te tellen op de vingers van één hand. Helemaal aan de top van die selecte club staat Samouraï, een pionier waarvan de adelbrieven teruggaan tot 1975.

Sinds ze gegeerd goed is geworden, heeft de Japanse keuken het moeilijk gekregen. De gastronomische cultuur, gebaseerd op regelmaat, precisie en geduld, wordt elke dag wat meer met de voeten getreden. Genoeg in alle geval om hele generaties Japanse chefs zich in hun graf te doen omkeren. Een droef lot.

In Brussel zijn de adresjes die respectvol naar de letter en de geest van de Japanse kookkunst handelen, te tellen op de vingers van één hand. Helemaal aan de top van die selecte club staat Samouraï, een pionier waarvan de adelbrieven teruggaan tot 1975. De enige drempel is het feit dat de plek niet even toegankelijk is voor alle beurzen. Sinds enige tijd komt Samouraï tegemoet aan dat euvel met een noedelbar in de zuiverste Tokiose traditie.

Gespreid over twee verdiepingen toont de plek een functionele inrichting, die strookt met haar initiële roeping: hier kom je naartoe om snel iets uit het vuistje te eten, niet om alle tijd te nemen. Fastfood? Zo u wilt, maar dan van een ongelofelijke kwaliteit.

De (beperkte) keuze vertrekt van drie soorten bouillon: miso (gefermenteerde sojabonen), shoyu (sojasaus) en tonkotsu (varkensbeenderen). Maar wat voor een bouillon! Een toonbeeld van diepgang met veel respect voor umami, de fameuze Japanse vijfde basissmaak. Aan die basis voeg je een garnituur naar keuze toe: op Japanse wijze gebraden varkensvlees, gepaneerde scampi’s, parelhoenbeignets of gyoza’s.

Onze aanrader? Kies voor de gyoza’s, de beste die je in Brussel kunt krijgen, meer bepaald door de kwaliteit van het varkensgehakt, dat mooi wordt geaccentueerd door de look, prei en gember. En mis ook de tamago niet: een ei dat gedurende 7 minuten wordt gekookt in azijn, gepeld en dan 24 uur lang gemarineerd in suiker en sojasaus. Een droomlunch voor nauwelijks 15 euro.

open: ma > vr van 12 > 15.00 & 18.30 > 21.30, za van 12 > 15.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni